zaterdag 26 oktober 2013

Leiderschap

In de Abdijwinkel te Egmond kocht ik laatst het boek Spiritualiteit leidinggeven. Benedictijnse praktijklessen voor mens en bedrijf de Benedictijner monnik Anselm Grün en de bedrijfsadviseur en trainer Friedrich Assländer. Het boek keilt aan met de huidige situatie in veel bedrijven, waar van bovenaf vooral op kostenbeheersing en vergroten van de winst wordt gestuurd, wat vervolgens veel leidinggevenden begint op te breken. Want leiding geven betekent niet: zoveel mogelijk uit de mensen persen om arbeidsprestaties steeds meer te verhogen. Maar dat wordt vaak wel van leidinggevenden gevraagd.

Ik snap nooit zo goed wat dat 'spirituele' precies inhoudt. Het is een term die me tegelijk afstoot en aantrekt. Nou ja, eigenlijk weet ik het wel, maar wil ik vanwege de negatieve connotaties dat woord het liefst vermijden. Het gaat er natulijk om om in een sfeer van rust en stilte contact te krijgen met de wezenlijke vraagstukken in je leven, die in al het gedoe van de hele dag nogal eens kunnen ondersneeuwen. Deze twee auteurs beschrijven op de achterflap en in de inleiding wel precies wat er almaar speelt in de werksituatie en waar je maar mee moet zien te dealen. Ze bieden de wijsheid van de Benedictijner monniken aan als denkrichting.

Het spirituele, zeggen ze, is het elke dag opnieuw inhouden en even stilstaan bij wat de dingen die gebeuren met je doen, wat ze aan gedachten en gevoelens oproepen, waar die vandaan komen, of ze relevant zijn, wat je eigenlijk wilt. En hoofdstuk 1 begint met een lijstje vragen: 1. Schrijf de namen op van drie tot vijf personen door wie jij werd geleid. 2. Noteer van deze mensen de concrete gedragingen en activiteiten die jij als leiding hebt ervaren. 3. Beoordeel al het gedrag zoals het het terugblikkend ziet. Was het nuttig en stimulerend? Of niet zo nuttig? Was het problematisch? 4. Welke waarden principes en dogma's werden daarbij aan jou doorgegeven? 5. Welke van deze ervaringen hebben invloed op je eigen gedrag als leidinggevende en welke ervaringen wil je verbeteren of vermijden? 

Dat is een fijn vragenlijstje voor de zaterdagavond. 

Geen opmerkingen: