donderdag 24 juli 2014

Nooit meer in de kast

16u: Opening van tentoonstelling van Hani501 in de OBA: 'Nooit meer in de kast – Levensverhalen van ‘roze ouderen’. Het is een vervolg op het levensverhalenproject van het Homo/Lesbisch Informatiecentrum/Archief Amsterdam (IHLIA), waarin vrijwilligers de levensverhalen van roze ouderen optekenden. Deze verhalen – en de foto’s die ze illustreren – vormen de basis voor deze expositie.

Het idee: homoseksualiteit is in grote delen van de Nederlandse samenleving geaccepteerd. Maar niet overal. Roze ouderen in zorgcentra kunnen niet altijd zichzelf zijn en in openheid leven. Het komt regelmatig voor dat zij weer terug ‘de kast in’ gaan. Deze panelen tonen iets van de levens van deze mensen. Lijkt me leuke stof tot praten in een zorgcentrum.

De tentoonstelling geeft een inkijkje in de levens van een tiental oudere lesbische vrouwen en homoseksuele mannen. Hani50q1 geeft een showtje ten beste van haar en hun mooiste foto's en grappige verhalen over de keuzes die zij maakte. Er wordt veel gelachen. Ik ben trots op haar. De roze ouderen houden van haar. Bij de opening van de tentoonstelling zijn veel mensen aanwezig: geïnterviewden, geportretteerden, schrijvers, vriendinnen en vrienden en diverse exen.

Een meneer die geportretteerd wordt is mij bekend. Hij was in de Jordaan mijn overbuurman. Met een winkel in oude meubels. Heb ik nooit mee gepraat.

Geen opmerkingen: