woensdag 23 juli 2014

Ansje Tweedehandsje

Gisteren was het soort van groot nieuws op vele websites en in de kranten: de nieuwe webwinkel Tom Kabinet die in tweedehands e-boeken gaat handelen - tegen wie de verenigde uitgevers een kort geding hadden aangespannen - mag van de rechter voorlopig doorgaan. Consternatie in de gelederen. 

Vanwege de vele tientallen e-boeken op mijn diverse devices, elke vakantie koop ik er een stuk of tien, hoewel ik ze te duur vind, wil ik dit wel eens uitproberen. Wat moet je tenslotte met tachtig e-boeken op je iPad? Ik heb niet zoveel moeite met het doorverkopen, ik koop ook tweedehands en ramsj p-boeken, en ik breng ook een deel van mijn nieuwe papieren boeken naar de tweedehands boekwinkel of de kringloop. Ik zie het verschil niet zo.   

Test test test. De site Tom Kabinet is gebruikersvriendelijk. De grootste drempel is dat ik de e-boekbestanden op mijn PC moet vinden, omdat ik die alleen op de e-reader en de iPad lees. Nu  moet ik ze alsnog op de PC downloaden. Als eenmaal de map getraceerd is waar ze in staan is het echter een fluitje van een cent. 

Tom hoeft maar weinig van je te weten. Naam, e-mail en rekeningnummer. Appeltje eitje. Het uploaden gaat  snel, zo’n 10 seconden per boek. Je moet aanvinken dat je het boek legaal hebt verkregen en dat je alle kopieën van al je devices hebt verwijderd. Je kunt zelf een verkoopprijs bepalen. Eerst doe ik 6 euro, maar als ik zie dat 5 euro meer de norm is verander ik mijn prijs ook in 5 euro. Negen stuks.

In één nacht zijn er drie van mijn boeken verkocht. Bij elke verkoop krijg je een mailtje. Naam van de koper krijg je erbij. De betaling wordt twee keer per maand gedaan, op de 1e en de 15e van de maand. Van die 5 euro gaat 3,87 euro naar mij, en 1,13 naar Tom Kabinet. Dat is een tijdelijke actie: in de toekomst gaat 1,50 naar Tom. Even checken of ik het boek in kwestie nóg een keer kan verkopen?  Nee dat kan niet. Melding: ‘Dit e-book heb je al geüpload, je mag een e-book niet 2 x verkopen! (Julian Barnes - The Sense of an Ending)’. Nu nog even de bestanden van mijn apparaten verwijderen. Je kan ze dan wel verwijderen op je devices, dan heb je niet gelogen als je aanvinkt dat ze niet meer op je devices staan, maar je kan ze vervolgens bij Kobo zo weer uploaden, omdat je ze al gekocht heb.

Als boekenkoper vind ik dit best leuk. E-boeken staan daar maar te staan op die iPad. 100 boeken in een e-bibliotheek, waarvan de helft ongelezen, dat remt nieuwe te kopen. Voor een bedrag als 5 euro zou ik veel meer kopen, denk ik. Ben benieuwd wat ik komende vakantie ga doen.


Geen opmerkingen: