maandag 12 december 2016

Morning has broken

NS heeft sinds vandaag een nieuwe dienstregeling. Mijn treinen gaan onvoordeliger rijden, zie ik. Ik moet weer iets eerder vertrekken. Of iets later, natuurlijk. Er was gisteravond al twijfel gezaaid of er vanochtend überhaupt wel een trein zou rijden richting Bunnik, want er lag een boom op het spoor. Vanmorgen is het ook nog eens stikmistig: geen aanbeveling om alsnog met de auto te gaan. Denk je. 

Maar om 08.05u op station Utrecht Zuilen wordt omgeroepen dat de trein minstens 20 minuten vertraging heeft wegens gladde sporen. Gladde sporen? Is glad niet een goede eigenschap van sporen? En dat-ie te Utrecht CS niet verder gaat. Eenmaal daar hoor ik de omroepster zeggen dat er pas weer na een half uur een trein naar Bunnik gaat.

Een Surinaamse man vraagt me geld voor de Sleep In. Hij is heel beschaafd en beleefd. Hij heeft 7 euro nodig voor een bed en een warme maaltijd. Hij kijkt me recht in de ogen als ik nee schud - meestal sneaken bedelende mensen weg als je nee zegt. Heel ongemakkelijk. Je zou er toch zelf staan. Het is alleen, realiseer ik me, dat ik op een station niet mijn portemonnee tevoorschijn wil halen. Ik heb nog 0,85 aan muntjes. Die breng ik hem. 

Hoe erg is erg? De werkweek begint gewoon een uurtje later...

Geen opmerkingen: