vrijdag 30 december 2016

Kauwtjes

Vanwege dat er in ons tuintje voornamelijk kauwtjes komen knaaien gaan we op zoek naar vogelvoedersystemen waar de kauwtjes niet bij kunnen. En omdat ik bij de Intratuin geen keus kan maken gaan we naar de winkel van de Vogelbescherming te Zeist. 

In de winkel van de Vogelbescherming hebben ze veel keus in voederbakken voor kleine vogels, waar de kauwen niet bij kunnen. 

De verkoper heeft een mooi verhaal over een onderzoek naar kauwen die heel goed opletten of er mensen in de buurt zijn. Die komen niet als zij mensen in de buurt weten.

Er was wetenschappelijk onderzoek gedaan, wist hij, met een blad met vogelvoer op een open plek in een bos. Alle soorten vogels kwamen erop af.  Op dat terrein was ook een vogelhut. Ging er een mens in die hut, dan kwamen na verloop van tijd alle vogels terug om van het voer te eten, behalve die kauwtjes. Verliet de mens de hut, dan kwamen ook de kauwtjes terug. Gingen er twee mensen in de hut en een er weer uit dan bleven de kauwtjes weg, Enzovoort. Pas bij zeven mensen in de hut en dan zes er weer uit kwamen de kauwtjes terug: toen waren ze blijkbaar de tel kwijt.

Het is een mooi verhaal. Dat hoor je niet bij een Intratuin. Waar het te verifiëren? Googelend naar kauwen-en-mensen kom ik op diverse verhalen over kauwen die mensen aanvallen.

Geen opmerkingen: