dinsdag 20 december 2016

Nena

Het is te koud om naar een bioscoop te fietsen, dus kijk ik weer een film op de iPad. Wat een prachtige film: Nena, uit 2014, onlangs vertoond op de VPRO. Meisje in Oost Groningen, gescheiden ouders, vader is ziek en ernstig verlamd en wil dood. Hij woont bij zijn broer in een oude pastorie die voor hem zorgt maar hem niet wil helpen bij de dood. Meisje rijdt Solex en krijgt eerste vriendje. Meisje speelt mee met honkbal. De film speelt in 1989, in de zomer voor de Muur viel. Waarom die tijd? Misschien omdat euthanasie toen nog onbespreekbaar was?

Het zijn prachtige beelden. Het meisje Nena is geweldig. Zoals ze zich een weg baant door het leven. Vader en dochter die samen schaken, vader die dochter Duitse literatuur bijbrengt, meisje en vriendje op puberjaren. Meisje en eerste seks. Vriendje dat nieuw meisje zoent. Vader die niet verder wil. Prachtig leeg landschap. Ik zit met tranen in de ogen om het meisje dat met zoveel grote levensvragen geconfronteerd wordt.

Wikipedia: Nena is een Duits-Nederlandse romantische dramafilm uit 2014 onder regie van Saskia Diesing. De productie won vier prijzen, waaronder zowel het Gouden Kalf voor beste regie als die voor beste actrice (Abbey Hoes) en een speciale vermelding op het Filmfestival van Berlijn.


Trailer:

Geen opmerkingen: