zondag 25 december 2016

Rijks

Behalve een damast tafellaken koop ik nóg een kerstcadeau, en wel bij De Literaire Boekhandel aan de Lijnmarkt: Rijks van de industrieel designer Marcel Wanders. De 'pauper-editie' van €125,-. Dit boek is zo'n fenomeen in mijn werkomgeving, dat ik mij niet kon voorstellen dat geen van de aanwezigen op ons kerstdiner er over gehoord had. De eerste oplage van dit boek die in de winkel €6500 had gekost is al bijna op. Nu is er dan deze 'goedkope' editie. Hani501 had 'm al gekocht en is laaiend enthousiast. Ik vind het een prachtig boek, maar ook wel een beetje ergerlijk.

Allereerst is het een práchtig geproduceerd boek, rijk groot dik mooie reproducties mooi papier, bijzonder concept. Er staan beroemde schilderijen uit het Rijksmuseum in afgebeeld en wel zoals dichtbij als je ze in het Rijksmuseum nooit ziet. Je wordt letterlijk met je neus op de schoonheid van die kunstwerken gedrukt. Van elk schilderij zijn extra uitsneden afgedrukt, zodat je heel precies de penseelstreken kunt zien. Het is verpletterend mooi. Daaromheen is heel veel tooi met rijkelijk gecalligrafeerde teksten. Die zijn tamelijk moeilijk leesbaar. En als je de teksten ontcijfert zijn het niet zulke parels als je zou wensen. Het zijn een beetje clichés. Open deuren. De calligrafie kan dat niet verhullen. Benadrukt dat zelfs. Bekende Nederlanders (van het genre bekend dat ik niet ken, zoals een beroemde Nederlandse kapper die furore maakt in New York) jubelen over Rembrandt en Vermeer. Of Marlies Dekkers. Het zal het Umfeld zijn van Wanders. Hun jubelteksten zijn in het Engels vertaald en daar is dan een quote uitgehaald die wild gecalligrafeerd is. 

Dat had ik nog nergens gelezen. Ik had wel veel over het boek gelezen, over de productie en de verkoop, maar niet over de inhoud. Er zijn natuurlijk geen recensie-exemplaren rondgestuurd. 

Dat kopen gaat heel raar. Bij de boekwinkel zeggen ze: 'Eigenlijk kost het boek 125 euro, maar u krijgt het van ons voor 99 euro, want Bol verkoopt het ook voor 99 euro.' 'Dat vind ik heel aardig', reageer ik, 'maar dat hoeft u toch niet te doen? Ik kom het toch al bij ú kopen en ik vraag niet om die korting.' Zo geven ze immers een groot deel van hun marge weg! Maar ze staat erop. 

Met Sinterklaas gaf Bobby mij de Bosatlas van Amsterdam. Nu geef ik hem met Kerst Rijks. En we bladeren en lezen allebei in het boek dat we de ander gegeven hebben.

Geen opmerkingen: