woensdag 14 december 2016

Schrijftafel

Vrij. Via de buurtapp Nextdoor kwam er laatst weer een 'activiteit' langs. Een tijdje terug had ik daar ook al de Tekencursus in de Oude Hortus uit geplukt. Nu is er een 'schrijftafel', georganiseerd door twee middelbare dames die van beroep 'geestelijk verzorger' zijn, wat dat ook moge wezen. Ben je dan theoloog? Het is een 'huiskamer' in Overvecht, niet ver van hier. Ik griezel er een beetje van, want het klinkt ook vaag en zweverig, maar ik heb daar misschien ook behoefte aan. Het thema van de Schrijftafel vandaag is naar-binnen/naar-buiten, en is dat niet ieders thema? Wat voor mensen zouden daar op af? Overvechtste bejaarden? Is het misschien zelfs in een bejaardenoord? 

Maar het blijft in mijn hoofd hangen, dus ik besluit toch te gaan. En zo fiets ik op de vrije woensdagochtend om kwart over negen door een jaren-zestig-wijk, een soort Angelslo, allemaal uniforme doorzonwoninkjes met platte daken, ooit - toen - de vooruitgang voor arbeiders. Toen waren dit modelwijken met lucht, ruimte en veel openbaar groen. Daar was ik puber. Gruwen deed ik daarvan. Ik wilde stád! Cultuur! Kunst! Historie!

Ik kom terecht in een 'experimentele' flat. Op de vierde etage waar ik moet zijn is in de hal een huiskamer gebouwd. De lift komt uit in een soort huiskamer. Het halletje van de etage is ingericht als huiskamer. Grappig, dat wilden we op de Zeeburgerdijk ook, maar niemand zette het idee door. Er komen vandaag drie mensen op de schrijftafel af dus met de twee leidsters zijn we met ons vijven. Koffie. Koekjes.

Schrijfopdracht 1: bedenk acht situaties waar je voor weg wilt vluchten. Daar mogen een uit kiezen en tien minuten over schrijven zonder na te denken. Pen niet van het papier af. 
Schrijfopdracht 2: Bedenk een situatie waar je je helemaal veilig in voelt. Hoe ziet ie eruit, hoe ruikt die, wat hoor je. 
Tekenopdracht: met de zijkant van de punt van je kleurpotlood zachte intuïtieve tekening maken. Gewoon wat met zachte kleurtjes over het vel vegen. En maar zien wat er komt.
Schrijfopdracht 3: schrijf acht namen op van mensen die jou inspireren. Kies er een uit en schrijf tien minuten over waarmee ze jou inspireren. Zonder nadenken, zonder  je pen van het papier te halen. Ik kies Anselm Grün.
Schrijfopdracht 4: schrijf twee minuten over de eigenschappen waarmee jij anderen inspireert.
Laatste opdracht 5: schrijf een lieve kaart aan je rechterbuurtvrouw wat je haar gunt.

Ik vind alles even stom (zit in de weerstand, heet dat geloof ik) en doe desondanks overal aan mee. Het blijkt vooral heerlijk is om in een totaal andere energie te zitten. Niet iets te hoeven. Een laagje in jezelf te openen dat normaal gesloten is. Zomaar aardige mensen om je heen. De conversatie is wel een beetje huisvrouwengeklets, maar hoe erg is erg. Dat doe ik zelf ook met vriendinnen en zussen.

Wat is dit voor een initiatief, vraag ik na afloop. De journalist-in-mij neemt even weer de overhand. Wie wat waar waarom en hoe. Hoe is dit ontstaan? Waar komen jullie vandaan? De dames begeleidsters hebben een project gedaan vorig jaar door de hele stad heen 'schrijftafels' voor oude bewoners, die uitgenodigd werden om over de seizoenen-van-hun-leven te schrijven. Nu was dat project klaar, maar ze vonden het zo leuk. Als ik nog mensen weet om mee te doen?

Geen opmerkingen: