zondag 17 juni 2018

WK Voetbal

Het was wel een disaster van de week toen Aziz Bouhaddouz de bal  in het eigen Marokkaanse doel kopte en daarmee Iran de zege gaf. Ik vind het heel leuk dat op radio en tv gezocht is naar een invulling voor de WK-programma’s nu Oranje niet meedoet. Op Radio1 volgen ze met Abdelkader Benali diverse Nederlands-Marokkaanse voetbalfans. Ook Rutger Castricum van PowNed maakt een reeks programma’s ‘Marokko op 2’  over Nederlandse Marokkanen voetbalsupporters. Heel erg leuk dat-ie het doet en hoe hij het doet. Behoorlijk open. Hij komt bij een Marokkaanse kapsalon, een modern café van jonge Marokkaanse ondernemers. Hij komt bij de mensen thuis. Ze hebben leuke gesprekken. Steeds weer over de polarisatie in de Nederlandse maatschappij waarbij alle Marokkanen over één kam worden geschoren, waardoor ze zich verl meer ‘Marokkaan’ voelen dan zeg 20 jaar geleden.

Het lijkt erop dat hij overal met open armen wordt ontvangen, wat nogal verbaast, maar zo was het ook niet, vertelt hij bij Jinek. Als hij met zijn kinderen op straat loopt en hij komt Marokkanen tegen is hij altijd een beetje beducht, vertelt hij, ook vanwege zijn rol op de Nederlandse televisie, en ze doen eigenlijk altijd aardig tegen hem. Hij is er verbaasd over.

Het gesprek bij Jinek gaat voor een groot deel over homoseksualiteit, dat dat hem nogal rauw op het dak viel, dat dat onderwerp zó taboe is onder moslims. Zelf zou hij ook wel even schrikken als zijn zoon homo zou zijn, maar dan zou hij hem toch helemaal steunen. Maar het programma gaat daar verder niet zo over.  

De serie heeft 4 afleveringen, 4 weken, maar het zou dus zomaar kunnen dat Marokko volgende werk al uitgeschakeld is...

Geen opmerkingen: