dinsdag 12 juni 2018

Niet zo (links) maar zo (rechts)

Uiteindelijk raken we verzeild bij tuincentrum ‘Groen Goed Menken’ te Hommerts (bij Heeg) voor een prachtige brede blauw geglazuurde pot voor Margs varen. Zo begint het niet. Hani501 heeft de varen ongeveer ìn een der heggen bedacht,  en ik vind dat niet speciaal genoeg. Ik wil ‘m op afstand van de heg, maar wie ben ik, want ik moest zo nodig van de varen af en het is hun tuin. We lopen de varen almaar heen en weer te schuiven totdat zij ineens een stukje ‘onderhoudsarm’ bedenkt, bij het huis,  aan de buitenkant van de serre.  Op grijs grint.  Daarop kan mooi die grijsgroene varen. Bij Menken gaan we op zoek naar een mooie pot 

Menken is een erg leuk tuincentrum, omdat het niet zo gelikt is als de meeste tuincentra in de Randstad. En ze verkopen groenteplantjes los, à 0,20 cent. Bij de tuincentra hier gaan groenteplantjes per zes, zodat je als ze te ooogsten zijn vaak veel en veel teveel hebt. Ik vind er ook nog oude zakjes losse lonten voor onze tuinfakkels, waar ik al weken naar op zoek ben. 

Onder het avondeten zeg ik intens tevreden dat ik het gevoel heb dat er nu toch een beetje een gedenkplaats is voor Marg. Want als vriendin mis je dat toch na een crematie in familiekring. Ook al is Marg nooit in Heeg geweest en zou die gedenkplek in Den Bosch moeten zijn. Inge veert op. Hoezo? O, zij is niet op de hoogte van de herkomst en betekenis van de varen. Hun tuin is geen begraafplaats. 'Nee nee nee', haast ik mij te zeggen, 'het is gewóón een varen.' Ik voel me ineens Petrus in de Hof van Getsemane, die zegt ‘ik ken die Jezus niet’ en toen kraaide de haan drie keer.

Maar dat is het dus. Ik zal op zoek naar een wat kleinere blauwgeglazuurde pot voor de kleinere vervang-varen in mijn kapelletje. Met de ingelijste tekening. Dat wordt de échte gedenkplaats.

Geen opmerkingen: