dinsdag 12 februari 2019

Cutting season

Ik heb  het idee dat ik maar weer eens een geëngageerde documentaire moet gaan kijken in plaats van de zoveelste aflevering van Vera. Het wordt In the name of your Daughter over besnijdenis van meisjes in Tanzania, de film is uit 2018. gemaakt door Giselle Portenier. Vrouwenbesnijdenis, genitale verminking, is daar bij wet verboden en wordt ook vervolgd, als het tenminste bewezen kan worden. 
   
In de schoolvakanties in december is het traditioneel  besnijdenistijd, of 'cutting season', een benaming om de rillingen van te krijgen. Met scheermestjes worden de clitoris en de binnenste schaamlippen weggesneden. De soms nog maar acht jaar oude meisjes kennen de afschuwelijke verhalen van kinderen die doodbloeden en staan nu voor een onmogelijke keuze: zich laten besnijden of weglopen, met het risico dat ze hun familie nooit meer terugzien. 

De film volgt een meisje van twaalf, die met gevaar voor eigen leven vluchten voor genitale verminking (VGV) en de uithuwelijking die meestal snel daarop volgt. Een vader krijgt wel twaalf koeien voor een 'besneden' dochter, als ze niet besneden is hoogstens zes. En dan worden ze uitgehuwelijkt aan veel oudere mannen. Vaak zijn ze nog kind. Afschuwelijk.

De charismatische Rhobi Samwelly heeft om de meisjes te beschermen een safehouse opgezet en ze reist door de gemeenschap om te strijden tegen deze duizend jaar oude praktijk. Maar oude tradities verdwijnen niet zomaar. In samenwerking met het safehouse treden politieagent Sijali en haar team op tegen vrouwelijke genitale verminking. Ouders en besnijders worden gearresteerd en meisjes die gevaar lopen worden gered. Als de besnijdenistijd ten einde loopt, moeten ouders tijdens hartverscheurende verzoeningsbijeenkomsten beslissen of ze hun dochters sparen en weer mee naar huis nemen.

De film is hier te zien.

De trailer:

Geen opmerkingen: