donderdag 14 februari 2019

PHPD

Ik lijd een beetje aan PHPD, pijntje-hier-pijntje-daar. Ik vind dat nogal gênant, merk ik. Relativeer het met: het-is-de-leeftijd en: dan moet je maar meer sporten, maar van die benadering gaan de pijntjes niet weg. De laatste klacht duurt al meer dan vier weken: stekende pijntjes in schouder- en ellebooggewricht, en bovenarm, en zere vingers. Die schouder doet denken aan de frozen shoulder die ik ooit had, maar als je dat hebt dan gaat je arm helemaal niet meer omhoog. Zo is het nu niet. De huisarts bij wie ik tweewekelijks kom om mijn bloeddruk te controleren en weer nieuwe doses of nieuwe medicijnen te krijgen vroeg ik wat het kon zijn. Hij had geen idee, hij kon alleen tennisarmen diagnostiseren en dat is het volgens hem niet. Ik moest het maar even aanzien.

Maar het is best vermoeiend, voortdurend pijn. Je wordt er soms heel chagrijnig van. Ineens herinner ik dat ik ooit zoiets had (toen heette het RSI) en uiteindelijk Chinese guasha-therapie vond, gecombineerd met acupunctuur en cupping, en dat het toen heel snel over ging. In tegenstelling tot de behandeling van de fysiotherapeut. Dat was nog in Amsterdam. Nu dus op zoek naar zo’n Chinese Medical Centre in Utrecht. Die vind ik in Leidsche Rijn.

De Chinese dokter Bin Hu ('Zeg maar Eddy') voelt mijn pols en kijkt mijn tong. Daar voelt hij veel overmatige onrustige energie, en op de tong signalseert hij 'slechte doorbloeding'. Hij wil acupunctuur doen en kruidentherapie. Ik wil ook graag guasha en cupping, zeg ik, maar dat is volgens hem slechts oppervlakkige therapie. Dus krijg ik acupunctuur. Maar niet zoals ik eerder meegemaakt heb, met wat naalden, maar hij gaat er elektrische stroomstootjes door gooien zodat mijn hart gaat pulsen in mijn zere schoudergewricht. Zo mag ik een half uur blijven liggen. Daarna doet hij toch wel cupping en krijg ik ook nog een kruidenpleister en drie zakjes Chinese kruiden. Ik ben heel blij met al zijn aandacht. Dat is beter dan de huisarts die zegt: 'Ik kan er niets van maken.'

De factuur meteen naar de verzekering gestuurd. Ik vermoed dat ze alleen de acupunctuur vergoeden, niet de kruiden.

Nu sta ik als een ware druïde een Chinese kruidendrank te bereiden. Ik geloof dat de thee tegen de onrustige energie is. Voor wie wil meegenieten: de bereiding staat hier. Die bereiding duurt uren. Het drankje is heel vies, waarschuwt hij ook nog. Wat een heerlijke belevenis. Bobby zegt dat ik alles beleef louter om erover te bloggen.

Geen opmerkingen: