zaterdag 2 februari 2019

Het jongetje Duco

Bobby is naar Schoonmama geweest en komt terug met drie streekromans. Die liggen nu op de bartafel. Morgen mogen ze terug naar de bieb. Ik vraag me af of Schoonmama ze (uit)gelezen heeft of afgekeurd. En dan pak ik Het jongetje Duco door Henny Thijssing-Boer, en lees het griezelend in een ruk uit. Een echte gristelijke streekroman. Met slechte vrouwen en goede vrouwen. Als ik hem uit heb vraag ik Bobby: Mag ik het verhaal navertellen en hij gaat er goed voor zitten. Het is echt smullen om te vertellen, en hij vindt het smullen om naar te luisteren, wat wil je nog meer? Het genre is hem totaal vreemd. Al heeft hij er wel fantasieën over. Dit boek overtreft alle fantasieën.

Het jongetje Duco is op elfjarige leeftijd door zijn slechte moeder op een krukje in een warenhuis achtergelaten. Daar wordt hij opgemerkt door een verkoopster die zich over hem ontfermt en zo komt hij in een kindertehuis terecht. En dan hebben we een groenteboer en zijn vrouw die door zijn toedoen kinderloos zijn. Toen zij nog verloofd waren heeft zijn moeder haar dat verteld, want zelf durfde hij dat niet. De verloofde hield zo van haar groenteboer dat ze dat voor lief nam, maar de babywens liet haar niet los. En zo gingen zij op zoek naar een adoptiebaby. En toen kwam het adoptiebureau met het elfjarig jongetje Duco. Dat had door die slechte moeder een enorme verlatingsangst.

Ik kan het niet helemaal gaan uitschrijven. Het plot is eindeloos, maar Bobby hangt aan mijn lippen, zo mooi als ik het navertel. Hij ziet al een nieuwe verslaving in het verschiet.

Overigens is hij met zijn zus in het woonzorgcentrum in Maassluis op bezoek geweest waar Schoonmama voor op de wachtlijst staat. Het is een heel groot woonzorgcentrum, en er zijn daar dertien hele mooie appartementen voor mensen die alleen somatische zorg nodig hebben. Het zijn echte appartementen, met woonkamer, slaapkamer, keukentje, douche en berghok. Het is alleen wachten tot er een vrij komt. Als er een vrij komt moet je binnen 24 uur ja zeggen en binnen zeven dagen erin trekken. Ze kunnen geen enkele indicatie geven over de termijn. Dan durf je ook niet meer op vakantie.

Geen opmerkingen: