dinsdag 23 maart 2021

Vogelkraamkamer

De vaccinatie met AstraZeneka ging dus niet door. Ik kreeg zaterdag een brief. Dus ik belde naar de huisarts: wanneer gingen ze de nieuwe reeks inplannen? Want ik ga een weekje weg. Zou ik dan net het vaccin missen? Kon ze daar misschien een aantekening van maken? En mij ná de Pasen inplannen? Nee dat kon ze niet. Ze wist het allemaal ook niet en ze kon niets beloven. En ook geen aantekening maken.

Ik ga maar een lange wandeling maken. Een vogelrijk natuurgebied in de Lopikerwaard, midden in het Groene Hart. Bij Willeskop, op de grens van de provincies Utrecht en Zuid-Holland. Onder Oudewater en boven Benschop. Het is 20 jaar geleden uitgegraven en aangelegd. Nu voelt het er een beetje alsof je op de wadden bent. Zoveel vogels. Ik was er vorig jaar met Will, toen was net na de eerste lock down het terras van de pannenkoekenboerderij weer open. waar de wandeling begon, dwars door een grappige camping en een drassig weiland. Nu is het stuk door het weiland wegens broedseizoen gesloten en begin ik op een parkeerplaatsje van Staatsbosbeheer.

Van de site van Staatsbosbeheer: 'Het gebied ligt tussen twee middeleeuwse houtkaden. Tot 2002 graasden er nog koeien op de toenmalige weilanden. Vanuit de herinrichting (2002-2005) werd het gebied omgevormd tot een waterrijk natuurgebied dat voor eenderde uit water, eenderde uit land en eenderde uit moeras bestaat. Er is een slotenpatroon aangelegd, dat door de aanwezigheid van het riet de meststoffen uit het water haalt. De voedselarme situatie die hierdoor overblijft, vormt een ideale uitgangsituatie voor zeldzame planten. Het is een gevarieerd landschap met natuurvriendelijke oevers waar de natuur vrij spel heeft.

Vele vogels hebben Willeskop inmiddels ontdekt als ideale rust- en broedplaats. Het gebied kan beschouwd worden als een van de grootste vogelkraamkamers van het Groene Hart. Naast weidevogels, zoals kievit, scholekster en grutto, zijn er tal van watervogels te vinden. Denk hierbij aan reiger, meeuw, visdief en roofvogels. De ganzen en zwanen foerageren in de polders en overnachten in het gebied. Overige kleine dieren hebben ook een goede reden om naar Willeskop te komen. De houtkades vormen een ideale verbindingsroute voor vlinders, muizen, marterachtigen die zich door de beschutting van de bomen veilig voelen voor roofvogels in de lucht.'

'In de Willeskop tref je een keur aan plantensoorten aan zoals lisdodde, gele lis, rietorchis, krabbenscheer, echte koekoeksbloem, dotters, kale jonker, weegbree, pitrus, riet en meer. Langs de houtkaden staan verschillende bomen zoals elzen, essen, meidoorns en lijsterbessen. Als de planten en bomen in de bloei staan is het een prachtig gezicht met een mooie kleuren zoals geel, wit en roze.'

Ik bedoel maar: ik zou ook eens gaan kijken.

Geen opmerkingen: