maandag 8 maart 2021

Nieuw West

Met mijn broertje doe ik een rondje om de Sloterplas. Sinds de pandemie loopt hij veel om de Sloterplas. Nieuw West (voorheen Slotermeer, Geuzenveld en Overtoomseveld) is ongelofelijk veranderd sinds ik Amsterdam verliet. En omdat ik mijn laatste Amsterdamse jaren ook nog eens in Oost woonde verloor ik een beetje het contact met West. Eerst was hij al zo enthousiast over de wijk De Baarsjes rond het Mercatorplein, maar nu reikt het enthousiasme veel verder. Er is enorm veel hoge nieuwbouw gepleegd tussen de A10 en de spoorlijn west (station Lelylaan) en ook verderop naar het westen is er veel verhipt. Het lijkt hier wel IJburg, stamel ik.

Er is een nieuwe aangename fietsroute aangelegd, genaamd de Oranje Loper, van hartje Amsterdam naar het Sloterpark. Via de Rozengracht, de De Clercqstraat, de Jan Evertsenstraat, immer gerade aus. Om uit te stralen dat de Sloterplas gewoon bij Amsterdam hoort. De ontwikkeling van steden is haast niet te bevatten als je er niet woont. 

Ook leidt hij mij door weet een nieuw laagbouwwijkje genaamd Noorderhof, met gezellige nauwe straatjes, sfeertje jaren dertig binnensteden terwijl dat Nieuw West uit de jaren zestig van de grote lange lijnen, hoogbouw en lappen groen was. Leuk om te zien wat ze nu allemaal proberen om het Amsterdamse leven ver buiten de A10 ook aantrekkelijk te maken. In de advertenties voor woningen daar staat: ‘Slechts 19 min fietsen naar de Dam.’

Geen opmerkingen: