donderdag 25 maart 2021

Land Art

Ik heb een grote interesse in Land Art. Het is een vage niet door al te veel kennis gedragen voorliefde, die zijn oorsprong vindt in mijn eerste baan als bibliothecaresse bij Stichting De Appel, begin jaren tachtig, waar ik systeemkaartjes moest typen over oneindig veel wonderlijke boekwerken en catalogi over kunst die buiten de museale denkkaders viel. Videokunst, geluidskunst, performances, installaties én land-art. 

Vooral de Land Art raakte iets. Ooit was er ook een Land Art-kunstwerk ‘Spiral Hill and Broken Circle’ van Robert Smithson overgeplaatst van Park Sonsbeek naar een zandafgraving ergens buiten mijn geboortedorp Emmen. Die heb ik gezocht en gevonden, samen met Zus4, in 2011, na Mutti’s overlijden. (http://lucietheodora.blogspot.com/2011/09/spiral-hill-en-broken-cirkel.html?m=1)  Dat kunstwerk was en is niet meer vrij toegankelijk, omdat die zandafgraving een nieuwe eigenaar heeft. Land Art geeft iets magisch/spiritueels aan een gebied, net als Stonehenge. In Flevoland bezocht ik de Ecokathedraal en het Museumbos. Maar dat er maar liefst tíen Land-Art-dingen zijn in Flevoland was mij onbekend.

Enfin, op zoek naar kunstboeken om te recenseren stuit ik op een boek Land Art Live: De Flevoland-collectie. Het boek ziet er heel seventies uit, met bijzonder onrustige opmaak, veel kleurvlakken en lettertypes. (‘Seventies, toch?’ vraag ik aan Bobby, en hij beaamt ‘Seventies’. Het doet erg aan die tijd bij De Appel denken.)

Bij kunstlicht is het boek voor mijn ogen niet zo leesbaar, ik vind overzichtelijkheid en rust en toegankelijkheid een groot goed, dus voor ik het boek ga lezen zoek ik eerst maar eens online een andere ingang. Flevoland is wereldwijd koploper op het gebied van Land Art en ze hebben dan ook een Land Art-route. Want veel van die kunstwerken liggen in the middle of nowhere. En vorig jaar zijn er tien podcasts gemaakt bij een Land Art Luisterfestival. Een Lelystadse kunstjournalist heeft bij elk kunstwerk iemand geïnterviewd die er nauw bij betrokken is. Heel leuk. Ik wil onmiddellijk een Land Art vakantietje gaan doen. Op de e-bike door de Flevopolder.

Lees verder:

De podcasts

Geen opmerkingen: