dinsdag 23 maart 2021

Kunstmuseum

Nog even for the records: ik schreef weer een stuk over een museumboek. Over het gebouw van het Kunstmuseum van Berlage. Een maand geleden kreeg ik dringend een persbericht over de online opening van de tentoonstelling. Ik kom daar graag dus toen heb ik maar het boek besteld.

Ik citeer mijzelf: 'De opening van het Kunstmuseum in 1935 in Den Haag was een opzienbarende gebeurtenis. Tot die tijd waren musea gevestigd in classicistische gebouwen: met marmer en hoge bordessen. Musea waren voor de elite. Dus was bij de opening niet iedereen meteen gecharmeerd van het lage gele bakstenen complex. Maar binnen overtuigde het, ook voor de elite. Sinds eind februari staat het gebouw centraal in de tentoonstelling  'Het gedroomde Museum. Berlages meesterwerk',  helaas nog niet te bezoeken....'  Lees verder

En hier dan die online opening. Het is mooi en treurig, al die energie die in die opening gestoken wordt als het niet open gaat. Blij voor de medewerkers dat ze samen vol elan ergens aan kunnen werken. Maar ook weer treurig omdat alles dicht blijft.

Geen opmerkingen: