woensdag 9 maart 2022

Corvee

Mijn eerste corveedienst in ons volkstuinenpark. Eigenlijk had ik afgelopen zaterdag gemoeten, maar als je verhinderd bent kun je je dienst je op de woensdag erop inhalen. Bestuurslid Hedwig is ‘teamleider groen’. Zij bedenkt en verdeelt de taken. Vandaag werk ik samen met Yuk, een Chinese, en Marleen, een Surinaamse. Mijn stappen in deze nieuwe bubbel zijn goed voor een meer multiculti-beleving van de wereld. 

'Heb ik u laatst al  niet gesproken', vraag ik aan de Chinese, 'en ligt uw tuin niet vlak bij de mijne?' Maar nee. 'Dat is mijn zus', antwoordt ze. De Surinaamse lacht: ‘Ze lijken precies op elkaar.’ Die zus had mij terechtgewezen dat ik de takken alleen op speciale dagen weg kon brengen: of voor de composthoop, of voor de hakselmachine. Niet zomaar. Omdat ik nog steeds geen introductie heb gehad tast ik een beetje in het duister omtrent ongeveer alles. 

Vandaag gaan we als dames eerst wat emmers narcissenbollen in een grasveld duwen, en daarna mogen we haksel scheppen en met een kruiwagen wegbrengen naar de kinderspeelplaats. Er heerst hier een strikte indeling van mannen- en vrouwentaken. De mannen doen graven, bouwen, omzagen en hakselen, de vrouwen het lichtere werk. Nou ja, licht… Na 2,5 uur werken vraagt Yuk of ik niet moe ben. Zij is tenger maar héél ferm. 

Ik help ook bij het takken slepen, die de mannen omgezaagd hebben. Met de handkar rijd ik gauw even langs mijn eigen tuin, waar nog een bergje snoeisel van de appelboom op de grond ligt. Kan dat meteen mee-gehakseld worden. Dat is eigenlijk niet de bedoeling, zegt Hedwig. Dat is voor de speciale zaterdagen. 

En zo komt er een gedachte bij mij op: al helpende krijg ik steeds meer gevoel bij taken en handelingen. Volgens de consulente zou ik nog wat aan krachtsport kunnen doen om meer spiermassa te ontwikkelen en dus zoek ik naar iets sportiefs voor 50+-dames in de buurt, iets leuks en vrijblijvends en niet te duur, en ik ben er nog niet uit. Ik zóu natuurlijk wekelijks op woensdagochtend tuinwerk kunnen doen. Daar leer ik van, ik leer mensen kennen, ik leer wat de regels en gewoonten zijn, ik ga me er meer thuis voelen. En al dat slepen kun je ook wel onder krachtsport scharen.

Geen opmerkingen: