vrijdag 4 maart 2022

De tweede dag

De tweede dag in het klooster heeft bij mij soms iets hijgerigs, want dan wil ik alles eruit halen wat erin zit, zodat ik rest van de tijd achterover kan leunen want ik heb alles al beleefd. Foto’s maken van waar ik kan tekenen. Wandelen in en om het klooster heen, de nabije omtrek, de hoeken en gaten ontdekken. En dan: door de duinen lopen naar het strand, de zee, want de zon schijnt zo knetterend op zijn maarts.. 

Gisteravond wilde ik naar Nikolaas Sintobin luisteren, er is een podcast waarin hij de Ignatiaanse spiritualiteit en Ignatiaans bidden uitlegt. Van de week las ik een interview met hem & twee progressieve grootsteedse dominees in het PKN-inspiratieblaadje Petrus. Hoe verschillend is hun benadering. Het almaar goeddoen voor nooddruftigen, dat is wat deze protestanten doen, en die innerlijke verstilling, wat deze katholieke religieus doet. De protestantse dominees waren heel verrast door de vrolijkheid van de katholiek. Dat je door stilte en zelfcontemplatie zoveel vreugde kunt beleven, dat is zijn boodschap. Maar al gauw viel ik onder het luisteren in slaap. Ik ben niet zo goed in podcasts. Straks ga ik ‘m nog eens proberen. Want dan kan ik misschien beter uitleggen wat ik het klooster  beleef.

Podcast ‘De Ongelooflijke Podcast: #54 - Wat heb je aan spiritualiteit in deze seculiere tijd?’ Met Nikolaas Sintobin en Stefan Paas via NPO Luister: https://www.npoluister.nl




Geen opmerkingen: