Wil een eenvoudig smaakvol maal bereiden. Cajun kabeljauw wordt het, met veel groente: boontjes, venkel en courgette. En dat alles in de Römertopf. Heb eigenlijk weinig / geen idee over de Cajun-keuken, maar als dit exemplarisch is ga ik er meer van proberen. Het drabje op de kabeljauw is van fijngestampte ui, knoflook, komijn en tijm. Heel pittig. Op die zachte witvis. Mmm.
Blokje educatief. Over de Cajun. In 1775 emigreerden de Cajuns, Franse kolonisten, via Canada naar de
streek rond New Orleans in Louisiana en de moerassige oevers van de
Mississippi. Zij wilden er een nieuw leven beginnen als visser of als
boer. Ook de Franse aristocratie, op de vlucht voor de guillotine, kwam er
haar heil zoeken. Ze leerden er de plaatselijke produkten en
bereidingswijzen kennen en pasten die meteen toe op hun eigen Franse
keuken. Zo ontstond een smeltkroes van eetculturen, met uiteenlopende
Spaanse, Indiaanse, Creoolse, Afrikaanse, Ierse en Duitse invloeden. De
Cajunkeuken is pittig en heeeft een smaakrijkdom die ongeëvenaard is. De
keuken kent veel verrassende onverwachte
combinaties. Naast zuur wordt zout gebruikt, naast zout pikant en
naast heet zoet. Vlees en vis worden soms samen in een gerecht verwerkt.
'Cajunkruiden' bestaan uit een mengsel van kruiden. Er zit in ieder geval scherpe paprikapoeder in, knoflook, ui, veel cayennepeper en zwarte peper. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van kruiden uit de Franse/Provençaalse keuken: tijm, rozemarijn, komijn, oregano en basilicum. Welke kruiden men precies gebruikt en de exacte hoeveelheden aan specerijen, hangt af van jarenlange familietradities.
In Rotterdam is een Cajun restaurant Mississippi.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten