dinsdag 15 februari 2022

Naar Dordt

Bobby meldt dat hij ook wel eens naar een museum wil. Dat vind ik leuk! Twee exposities heeft hij uitgezocht die hij graag wil zien: de Hermitage in Amsterdam met Russische Avant Garde, en het Dordrechts Museum met Aelbert Cuyp. Hij kan op dinsdag. De Hermitage blijkt echter gesloten op dinsdag en zo wordt het Dordrecht. Ik maak er wat grapjes over dat ik in musea altijd de zalen oversla waar werk van Aelbert Cuyp hangt, maar dat ik graag met hem op stap wil, desnoods naar Aelbert Cuyp.

Maar eerlijk gezegd ken ik Aelbert Cuyp alleen van de beroemde markt in Amsterdam. Bij mijn weten heb ik nog nooit een Aelbert Cuyp gezien. Hij woonde van 1620-1691 in Dordrecht en maakte veel rivierlandschappen, fantasie-landschappen met Italiaanse heuvels. Met koeien. En veel riviergezichten met 17e eeuwse boten. De Merwede. Hij was beroemd om zijn betoverende goudgele zonlicht, dat meestal van links net buiten het schilderij kwam. Hij was heel beroemd en geliefd in Engeland. Bijna al zijn werk hangt in Engelse landhuizen en musea, daarom is er in Nederland bijna niets van hem te zien. Hij vond er veel navolging, van beroemde Engelse schilders, wat op deze tentoonstelling breed uitgemeten is.

In die tijd werden schilderijen in het atelier gemaakt, buitenschilderen kwam pas op in de 19e eeuw. Cuyp bleef eigenlijk altijd in Dordrecht, met hoge luchten en koeien. Een verre reis maakte hij: naar Nijmegen en Kleef. Steeds meer realiseer je je hoe razend knap dat was dat hij dat allemaal binnen uit zijn hoofd schild er de. Die koeien zijn prachtig! De luchten, de bomen. De schepen, het water… Nu schilderen schilders buiten, of van foto’s. Dan kun je nog eens nakijken hoe het allemaal precies zit. Eigenlijk heel mooi, een tentoonstelling van Aelbert Cuyp.

Er is in de parktuin voor het mooie museum een hele lelijk witte kunststoffen entree gebouwd, ongetwijfeld om de horden bezoekers op afstand van elkaar te houden, maar er zijn helemaal geen horden bezoekers. Wanneer gaan ze die entree weer demonteren? Of blijven de Corona-overblijfselen nog jaren staan?

We zóuden uit eten, eindelijk weer eens, Chinees of Grieks, maar beide restaurants zijn vandaag gesloten. Waarschijnlijk zijn ze op maandag en dinsdag dagen dicht, wegens personeelstekort ofzo. Dan gaan we maar naar huis. Het regent heel erg. Het is donker. Er staat een gigantische file, eerst bij Sliedrecht en dan voorbij Gorcum. Ongeluk gebeurd. 

Geen opmerkingen: