zondag 17 juli 2022

Let’s talk about sex

Ik heb een paar afleveringen gekeken van de VPRO-documentairereeks ‘Let’s talk about sex’ met/van de Vlaamse fotografe en documentairemaakster Lieve Blanquaert. Zij is naar verschillende landen gegaan om met ‘gewone’ mensen over seksualiteit te praten. De eerste aflevering gaat over Japan, waar jongens en meisjes maar moeilijk met elkaar in contact komen en heel veel mensen alleen leven. Veel vrouwen zijn veeleisend en willen alleen een man die goed verdient. Mannen moeten dus goed verdienen om in aanmerking te komen en daarnaast sociaal vaardig. Daar is veel eenzaamheid en er is een hele industrie omheen ontstaan. 

Lieve praat onder andere met een jongen die een gehuurde date had met een leuk meisje, 70 euro voor een uurtje in een roeiboot, om te leren met meisjes om te gaan. En met jongen die naar een plek gaat waar je betaald kunt knuffelen. Ze ontmoet een vrouw van 45 die zichzelf in bruidsjurk had laten steken en fotograferen. Allemaal behoorlijk wrang. Niet fijn om naar te kijken. 

In Bangkok Thailand praat ze vooral met transgenders en artsen die de operaties uitvoeren. De aflevering in Brazilië in Rio de Janeiro is van geheel andere orde, waar de mensen graag hun lichaam tonen en er alles aan doen om fantastische lichamen te hebben. Sporten en kosmetische ingrepen. Dat heeft natuurlijk met het eeuwige strandleven daar te maken. Spierbundels borsten en billen. 

In Nigeria is overspel het belangrijkste ingang om over het onderwerp te praten. In Saoedi-Arabië is het vanwege de algehele man-vrouw-segregatie en taboes op seks al helemaal onmogelijk over het onderwerp te praten. De afleveringen over IJsland en België heb ik nog niet gezien. 

Het is een wonderlijke serie. Praten over seks is niet eenvoudig, en dat doen ze dus ook nauwelijks, maar wel over seksgerelateerde onderwerpen. Maar dat klinkt als titel natuurlijk niet zo sexy. Maar toch wel interessant om te volgen hoe moeilijk het gesprek over seks vaak gaat, maar ook hoe zeer het de mensen bezighoudt.

Trailer:

Geen opmerkingen: