zondag 22 oktober 2023

Club Lees

Zondag op de bank en weer helemaal bij de tijd. Ben vanochtend lid geworden van de app ‘Club Lees’ van de VPRO, een online leesclub gericht op jongeren, dat een vervolg is op het literatuurprogramma ‘Brommer op Zee’ dat door de NPO gestopt is omdat het 'maar' 150.000 kijkers per keer had. Ik vond het best echt een leuk programma met de presentatoren Wilfried de Jong en de Vlaamse Ruth Joos. Niet dat ik elke keer keek, maar toch. 

De vier hosts zijn allemaal jong, cultuurmaker, multiculti en/of gay. De doelgroep. Deze app is dus het vervolg. Eergisteren gelanceerd. Hoe ik dat dan weet weet, dat ben ik me niet bewust. Waarschijnlijk via Facebook? Het is voor jongeren. Daar zal ik me maar niet door laten weerhouden want ik ben benieuwd hoe ze dat doen, wat ze lezen, of het lezen via de app aantrekkelijk is, en hoe zeg dat dan bedacht hebben. 

Ze lezen een maand lang een boek dat je in de app leest. De eerste titel is ‘10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld’ van de Turks-Engelse schrijfster Elik Shafak. Het is gekozen en wordt gehost door de zangeres Naaz Mohammad. 

Het aardige is dat je het boek heel goed op de telefoon kunt lezen omdat het per 1 of 2 zinnen gepresenteerd wordt. Niet een lange lap tekst waar je oneindig langs moet scrollen, maar een alinea of nog kleiner. Je kunt er aantekeningen bij maken of kijken was de host er voor aantekeningen bij maakt.

Ik heb wel eens wat van Elif Shafak gelezen geloof ik. De schrijfster woont in Londen omdat ze in het Turkije van Erdogan niet veilig is.

Geen opmerkingen: