zondag 22 oktober 2023

Pruimenjam

Nog nooit heb ik jam gemaakt. Dat leek me altijd iets voor de hogere kookkunsten en bovendien veel te zoet. En gelei? Ook nog nooit gebruikt. Al die dingen vond ik iets voor moeders bakkunsten van vroeger. Maar ik begin een beetje bij te buigen. Afgelopen zomer met mijn grote bramen-oogst heb ik mij al een paar keer aan de bramensaus gewaagd, heerlijk is die, dus van de jam moet het ook eens komen. 

Maandag kocht ik bij Lidl een kilo pruimen uit de reclame, die veel te hard bleken maar na bijna een week ‘rijpen’ zal het nu maar eens. Ook kocht ik een pakje geleisuiker die minder zoet zou zijn. 500 gram voor 1250 gr fruit. Ik heb 900 gr fruit dus ik doe 500 gr geleisuiker. Drie lege jampotjes heb ik nog. Geen idee of dat past.

Nu is het afwachten. Ik heb de pruimen gekookt (klein beetje water erbij gedaan, dat stond niet in het recept) en gepureerd met de staafmixer. Maar misschien was dat laatste beter geweest van niet. Het mengsel giet je kokend heet in de (gesteriliseerde) potjes en die zet je op de kop weg. Nu is het dus afwachten of de jam bij het afkoelen dik genoeg wordt. Dat kun je vooraf checken met een beetje op een schoteltje. Of het opstijft bij het afkoelen. Ik weet het niet. Ik heb er nog wat chia-zaad door gedaan. Volgens een gezonde site zou dat ook vocht opnemen en jam opdikken.

Er is nog wat over en dat roer ik door de kwark. Voor vanavond onder het voetbal kijken.

Recept:

Geen opmerkingen: