zaterdag 16 februari 2008

Negorijdichter

O Komrij! Hij schrijft het wonderlijk nieuwe galgje- of scrabble-woord 'negorijdichter' op zijn blog en wel in Emmens verband. 'Bart 'Telraam' Droog is dorpsdichter geworden van het lieflijk gelegen Emmen. Hij neemt het stokje over van de verpletterende poëet Gezienus Omvlee, die te kennen heeft gegeven terug te willen keren naar de varkensteelt. Een beslissing die ik namens alle varkens toejuich. Ik herinner me Bart 'Telraam' Droog vooral als de man die op zijn website Rottend Staal, zaliger nagedachtenis, een verbeten campagne voerde om het zojuist ingestelde instituut van dichter des vaderlands om zeep te helpen. En daarna als degene die tot vervelens toe, op dezelfde site en overal waar hij een mogelijkheid zag, de oprichting van een niet-commerciële poëzieclub probeerde te saboteren. Ik wens de negorij Emmen veel succes toe.'



Ja, Emmen is mijn land van herkomst. En nee, daar is niets mis mee. En nee, ik ben er niet trots op. En toch doet zo'n zin zeer. Wat kan ik doen? Emmen verdedigen? Of de dichter Bart FM Droog?

Bart FM Droog (foto) schrijft over zichzelf op Rottend Staal: 'Hij werd geworpen op een tweepersoonsbed in de wijk Angelslo te Emmen, in een bungalow aan de Woerd 22, waarin naast zijn ouders al zes broers en zussen bivakkeerden, op die koude winteravond, de 18de februari 1966. Hij onvoltooide zijn middelbare school te Emmen en toog in 1983 via Berlijn naar Groningen, waar hij werkte als o.a. acquisiteur, barkeeper, chauffeur, horecabedrijfsleider, industrieel schoonmaker, plaatwerker, scheepsbouwarbeider, steigerbouwer en rijksambtenaar.'

Er komen best aardige, zelfs getalenteerde mensen uit Emmen. En Emmen heeft een befaamde dierentuin, en hunebedden, een mooie boekhandel, een mooi bos, en heel veel lieve grijze mensen. Misschien is het tijd voor een Emmen-blog.

Op Rottend staal staat een actie tegen Komrij's bloemzing De Nederlandse Poezie, ofwel De Dikke Komrij. Dat verklaart waarschijnlijk de kwalificatie Bart 'Telraam' Droog.

Geen opmerkingen: