dinsdag 14 mei 2013

Dante

Terwijl wij één La Chouffe drinken ('Eén hoor!') vertel ik Buurman dat ik om 07 uur ontbijten ga in Restaurant 1e Klas op het Amsterdam CS. Daar wordt het verschijnen van de nieuwe Dan Brown (Inferno) gevierd met een ontbijt. Het is dan 00.00 uur in New York en start de verkoop van de nieuwe Dan Brown. Ze hebben een hele hype gecreëerd, net als indertijd met de Harry Potters, die mensen dan 's nachts gingen kopen.

Zou dat nu ook lukken? Ik zie de vertaalsters van het boek bij DWDD, die niets mogen vertellen. Het is knap, natuurlijk, het creëren van een hype, maar ik vind 't allemaal ook een beetje zinloos. Jan Mulder moppert: 'Een boek met zo'n omslag, dat kóóp je toch niet?' Ik durf het beroepsmatig nauwelijks hardop te zeggen, maar stiekem denk ik dan ook. Ik ben duidelijk (nog) geen Dan Brown-lezer, maar wie weet, vanavond?

Buurman vindt dat ik geen Dan Brown moet lezen, maar Dante. Dante zèlf. Heb ik Dante nooit gelezen? Hij kan stukken uit zijn hoofd. In verschillende vertalingen. Ik krijg zijn Dante mee, een dubbeldikke box met twee zware gouden boeken.  't Is dat ik nú weg moet, om het 07-uur-ontbijt te halen, anders zou ik nu een stukje citeren.

Geen opmerkingen: