woensdag 15 mei 2013

TomTom-dag

Vandaag is het TomTom-dag. Op mijn vijftigste verjaardag kreeg ik van mijn vriendinnen en collegae een TomTom. In principe ben ik best een beetje een early bird met de dingen, het was een van de eerste modellen. Ik herinner me nog sterk de stress bij het installeren en het gebruik. Er zat geen gebruiksaanwijzing bij, alleen een onleesbaar foldertje met onduidelijke iconen. Gelukkig kon Hani501 me op afstand uitleggen dat ik naar buiten moest, omdat het apparaat geen GPS opvangt in huis. Dat was Stap 1 to get started. Daarna moest je weer naar binnen naar een niet erg toegankelijke website. 

Ik werd er niet blij van. Ten eerste ervoer ik (toen) het gebruik van de TomTom als weinig intuïtief, onbegrijpelijk dus. Daar je meestal al in de auto zat en direct weg wilde, was er ook niet een kalm moment om alles even goed te leren en in te stellen.

Ten tweede zat er in mijn eerste TomTom een los geheugenkaartje, dat er af en toe uitviel. Op een dag was het geheugenkaartje kwijt. Overal gezocht, nooit weer teruggevonden. Ik baalde als een stekker en schaamde mij ook nog eens, want het was een duur cadeau. Een schánde bovendien, zo'n slecht product en geen winkel die me kon helpen. Nooit zou ik meer een TomTom. Grr.

Ten derde had ik nog geen varifocus-bril en kon ik het ding steeds slechter lezen. Het ging niet zonder leesbril en het ging niet met leesbril.

Ten slotte was Bobby van de wegenatlassen en vond hij regelmatig wat anders dan de TomTom. Dan kregen we discussies over de route. Wie volgde ik: Bobby of de TomTom? Bizar. Nee, er was nauwelijks reden voor een nieuwe TomTom.

De laatste jaar rij ik echter  regelmatig in mijn uppie naar vreemde binnensteden met uitgeprinte blaadjes op schoot en/of de telefoon in de hand. Niet fijn. Morgen moet ik naar diverse adressen te Brussel en ik herinner me nog een laatste rit naar de voorstad Woluwe bij Brussel. Wat reed ik vaak fout.

Steeds vaker hoor ik mensen zeggen: ik kan echt niet meer zonder TomTom. Kortom: waarom zou ik het niet een tweede kans geven? Ik trek er gewoon de hele vrije dag voor uit. TomTom kopen en installeren en rustig leren ermee om te gaan. Adressen intypen en opslaan. Stemmen installeren. Kijken hoe ik alles vind.

Geen opmerkingen: