zaterdag 1 juni 2013

Cajunkoken

Wil een eenvoudig smaakvol maal bereiden. Cajun kabeljauw wordt het, met veel groente: boontjes, venkel en courgette. En dat alles in de Römertopf. Heb eigenlijk weinig  / geen idee over de Cajun-keuken, maar als dit exemplarisch is ga ik er meer van proberen. Het drabje op de kabeljauw is van fijngestampte ui, knoflook, komijn en tijm. Heel pittig. Op die zachte witvis. Mmm.

Blokje educatief. Over de Cajun. In 1775 emigreerden de Cajuns, Franse kolonisten, via Canada naar de streek rond New Orleans in Louisiana en de moerassige oevers van de Mississippi. Zij wilden er een nieuw leven beginnen als visser of als boer. Ook de Franse aristocratie, op de vlucht voor de guillotine, kwam er haar heil zoeken. Ze leerden er de plaatselijke produkten en bereidingswijzen kennen en pasten die meteen toe op hun eigen Franse keuken.  Zo ontstond een smeltkroes van eetculturen, met uiteenlopende Spaanse, Indiaanse, Creoolse, Afrikaanse, Ierse en Duitse invloeden. De Cajunkeuken is pittig en heeeft een smaakrijkdom die ongeëvenaard is. De keuken kent veel verrassende onverwachte combinaties. Naast zuur wordt zout gebruikt, naast zout pikant en naast heet zoet. Vlees en vis worden soms samen in een gerecht verwerkt.

'Cajunkruiden' bestaan uit een mengsel van kruiden. Er zit in ieder geval scherpe paprikapoeder in, knoflook, ui, veel cayennepeper en zwarte peper. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van kruiden uit de Franse/Provençaalse keuken: tijm, rozemarijn, komijn, oregano en basilicum. Welke kruiden men precies gebruikt en de exacte hoeveelheden aan specerijen, hangt af van jarenlange familietradities. 

In Rotterdam is een Cajun restaurant Mississippi.

Geen opmerkingen: