woensdag 12 juni 2013

Toeriste in eigen stad

Wat zal ik stad en land afreizen voor inspiratie en vertier als ik in Amsterdam woon? Vandaag ga naar het Museumplein. Te beginnen bij het Stedelijk, dat ik alleen nog maar bezocht bij de Opening toen het zo hysterisch druk was. Op deze doordeweekse woensdagochtend is het helemaal niet druk. Ik doe gewoon de oude zalen op de begane grond en de eerste verdieping, en voel me weer helemaal thuis. Wat bekend werk, wat vernieuwend werk... Wat aangenaam werk, wat ontregelend werk... Zoals dat bij het Stedelijk hoort. Dit zou je elke week moeten doen.

Vooraf heb ik thuis een heel cultureel programma samengesteld. Facultatief, zeg ik bezwerend tegen mijzelf, niets hoeft, alles mag. Maar van alles valt vanzelf in duigen: het gratis lunchconcert in het Concertgebouw zit helemaal vol, daar kan ik niet meer bij. De lunchpauzevoorstelling 'De meeuw' van Tjechov door Toneelgroep Amsterdam in de Stadsschouwburg is afgelast. Nou, dan niet. 

Ik ga maar lunchen bij restaurant Cobra op het Museumplein. Mmm. Naar de mensen kijken. Vaders, moeders, opa's, oma's, peuters, love birds, Amsterdammers, boeren en buitenlui: een bont gezelschap in alle stadia des levens. Daar zit ik: een roodharige dame met een Cesar Salad en een glaasje chardonnay. Een Nederlands stel wil een stoel van mijn tafeltje lenen en vraagt dat in het Engels. Blijkbaar ben ik voor hen een toeriste.

Geen opmerkingen: