woensdag 19 juni 2013

Dominica

Eigenlijk had ik naar het naaktstrand van de Maarsseveense Plassen gewild, om bruin te bakken, maar in tegenstelling tot wat Ze-van-het-Weer beloofden schijnt de zon helemaal niet. En het waait ook nogal hard. Dus krijgt de vrije dag van deze week een andere invulling. Het eigen balkon.

Van de uitgeefster die laatst bij me was kreeg ik twee boekjes: Leven met Franciscus en Leven met Dominicus. Ik realiseer me dat ik af en toe naar een klooster ga, maar dat ik maar weinig weet van de diverse orden. Benedictijnen, Franciscanen, Clarissen, Dominicanen... Ik heb het idee dat die allemaal wel ok zijn. In Amsterdam heb je een Dominicaner cursus-centrum: het Plein van Siena aan de Rijnstraat. Hun aanbod vind ik wel interessant, maar wie zij zijn en vanwaaruit?

Het boek Leven met Dominicus' lees ik in anderhalf uur uit. Heel toegankelijk, niet te lang. Leven en leer en volgers. Over zijn leven is niet zoveel bekend, hij was een prediker in de dertiende eeuw en zijn orde was ook een van predikers. Maar hun prediken was/is geen eenrichtingsverkeer, zij waren/zijn van het gesprek, de dialoog of de multiloog, van het uitwisselen en van elkaar leren. Ze zijn ware democraten. 

De dominicanen hebben ook een zwarte bladzijde in hun geschiedenis: de inquisitie.

Ik denk onmiddellijk automatisch: zal ik dan ook maar zo'n boekje gaan schrijven, over vróuwen in dienorden, zoals Hildegard van Bingen, Catharina van Siena, Teresa van Avila, Clara van Assisi? Zie ik dat er binnenkort al een 'Leven met Hildegard' verschijnt.

Geen opmerkingen: