zaterdag 12 november 2016

Fahr'n fahr'n fahr'n auf der Autobahn

We gaan naar Zus4 & Familie in Mecklenburg Vorpommern, eindelijk weer eens. Het is vrijdag. Dat is niet zo gunstig wegens de Stau rond Hamburg dus ik zit enorm te drukken on rond negen te vertrekken en het wordt half tien. Maar als we Bremen voorbij zijn staat er: 11 km Stau na de Horster Dreieck. Dan weet je het wel. Maar het is wonderschoon weer. Tussen Osnabrück en Bremen zijn we verrukt over het licht, de landerijen waar half november nog zoveel groen groeit omzoomd met oranje geboomte, vanaf Hamburg is het land besneeuwd en hangt er links en rechts van de snelweg een dikke nevel boven het land. Zo dichtbij en zo exotisch al. 

Zwager4 geef ik een Duits platenboek van Charlotte Dematons: Tausend Dingetjes über die Niederlände. Lijkt me wel een conversation piece voor hun Duitse gasten. En het is raak. 'Jij weet wat je een oude emigrant moet geven', zegt hij. Voor de jongste neef Kwak die erg van koken houdt heb ik een Jamie Olivier mee. Voor de andere neven die nooit een boek lezen kan ik het niet verzinnen. Maar ineens zien we mogelijkheden voor de culinaire vriendin van Neef Kwek die nu Nederlands leert zou een Nederlandse Jamie Oliver ook een idee zijn. Want ze vindt het Nederlandse eten zo vies. Ik raad hem het blog en de boeken van ChicksloveFood aan.  

Als bij het knapperend haardvuur Bobby en de Neven het onderwerp voetbal beginnen gaan Zus4 en ik maar  de avondwandeling doen door het lege land tussen Kirch Kogel naar Rum Kogel. Over de wit berijpte akkers schijnt een ongekend felle maan. Heel surrealistisch. 

Geen opmerkingen: