woensdag 16 november 2016

Te Lübeck

Eigenlijk staat op het programma een dagje strandwandeling, maar de horeca oostelijk die we op het oog hebben als doel van de wandeling - café Strandgut te Rosenhagen - is in deze tijd van het jaar van maandag tot en met woensdag gesloten. Bovendien ligt er in de haven een Russische driemaster waar morgen shanty-liederen gezongen gaan worden, dus de plannen gaan om: vandaag dagje Lübeck. Morgen strandwandeling en zeilschip. 

Lübeck is een mooie rijke stad. Een leuke stad. Een culturele stad. Een religieuze stad, qua hoeveelheid kerken in elk geval. Je vraagt je wel af hoe dat kan, zoveel historische gebouwen in een Duitse stad. Is Lübeck niet gebombardeerd? Of is Lübeck meer herbouwd dan andere steden? In de Mariakirche in tentoonstelling over de naoorlogse jaren en hoe Noord Duitsland miljoenen vluchtelingen uit het Oosten opving, te midden van de ruïnes, en hoe de Evangelische Kirche weigerde de misdaden onder Hitler te erkennen. Too much information voor zomaar een vakantiedag.

We kriskrassen de Altstadt ieder voor ons en eindigen weer samen in Museum Behnhaus-Drägerhaus waar een mooie tentoonstelling hangt van Deense en Lübecker kunstenaars. Begegnungen. Ontmoetingen. Met thema's als 'kinderen', 'landschappen', 'portretten'. Ik houd van regionale musea met onbekende kunstenaars. 

1 opmerking:

luigi zei

Ook Thomas Mann huis gezien?Buddenbrooks! Wat heerlijk moet het zijn om nu in Lubeck rond te lopen.Schuss, Luigi