woensdag 16 november 2016

Bomen over bomen

Het leuke van vakantie is dat je interesse wat breder wordt. Het hoofd zit minder vol plichten. Zo lees ik nu Het bomenboek door Koos van Zomeren. Het is een boek uit 2012, gebundelde columns uit NRC waar ze onder de noemer Boom voor boom verschenen. Ik ben mijn leven lang al gefascineerd door bomen maar heb weinig aanleg voor kennis der natuur. Een eik en een kastanje, een beuk, een berk en een wilg, dat wil nog wel, maar dan houdt het wel al snel op. Koos van Zomeren filosofeert over bomen, of ze lijden bijvoorbeeld, maar vooral praat hij met allerhande bomenkenners. Wetenschappers. Hoveniers. Planters. Omzagers. Planners. Houthanderlaren. Houtbewerkers. Meubelmakers. Bewoners tegen de overheid. 

Ze praten over bomen in de diverse bossen, in parken, in woonwijken, langs snelwegen. Welke eigenschappen, welke plekken, welke ziektes, welke schilders en tekenaars. Wat een heerlijke kans/opdracht moet dat geweest zijn deze serie te mogen maken. 

Het boek gaat niet over hout hákken, zoals dat populaire boek van de Noor Lars Mytting over de man en het hakken en stapelen van hout. Van Zomeren heeft het vooral over het lévende hout.

Geen opmerkingen: