dinsdag 8 november 2016

Stellenbezoek

Bobby en ik hebben stellenbezoek. Ik ben niet zo goed in stellenbezoek, ook al vind ik de stellen die we over de vloer noden heel fijn. Je kunt niet alle stellenbezoeken over één kam scheren: het ene verloopt geanimeerde en losser dan het andere. Maar het patroon is, dat iedereen om de beurt vertelt hoe het op het werk is. Als mensen niet zo bondig vertellen, om het maar zachtjes uit te drukken, dan vind ik dat soms best moeilijk. 

We hebben de zorgethica en haar man de journalist op bezoek. Dus we behandelen de ontwikkelingen op de universiteit voor humanistiek, die bij de NRC, die op Bobby's werk en die bij mij op het werk. En we doen de oude moeders, de buurt en de buren. Ik heb (grotendeels 's morgens al) uitgebreid Indiaas gekookt.  

Iedereen is even aardig, daar niet van, maar iedereen berijdt wel zijn/haar stokpaardjes. De zorgethiek, de verbouwing. de digitalisering, de steeds drukker wordende binnenstad... 

Op een gegeven moment begint Bobby vurig over Oekraïne te praten. De oost west politiek door de eeuwen heen. De hypocrisie van het westen. De onkunde en de vooringenomenheid van de media. Dat doet hij de laatste jaar wel vaker. Hij is indrukwekkend overtuigend, fel en begeesterd. Het gehoor hangt altijd aan zijn lippen. Het is niet de eerste keer. Ik heb het nu al een paar keer meegemaakt. Ik kan het dromen, ik tune een beetje uit en ga me er altijd nietig van voelen. 

Ik ben meer type Carmiggelt, antwoord ik als hij eindelijk uitgepraat is en de zorgethica vraagt hoe ik tegenover dit verhaal sta. Dat GBJ Hilterman, dat kan ik niet, zei ik. Ik heb zo mijn belevenissen en anekdotes over de buurt. Mijn plantsoen, mijn buurtbiebje, mijn buurtmoestuin, de sluitende katholieke kerk... 

Het stellenbezoek echoot nog een dag na. Wat zoekt een Carmiggelt bij een GBJ Hilterman en omgekeerd? 'Ach, het hoort er allemaal een beetje bij', meent Bobby, 'bij stellenbezoek. Stel je voor dat jij ook nog zou GBJ Hiltermannen, ik moet er niet aan denken.' Maar ik vraag toch maar of hij het onderwerp Oekraïne een volgende stellenbezoek een keertje wil overslaan. 

Geen opmerkingen: