woensdag 18 oktober 2017

Beleef en Bewonder

Laatst bij een inspectie van de staat van het nieuwe bloemenlint en de moestuintjes in het plantsoen voor ons huis wierpen Buurmann Jeroen en ik ook even een blik op de kop van onze straat: de Prinses Margrietstraat, en toen zeiden we: geveltuintjes! Ooit woonde hij aan de Kaatstraat/Oudenoord, waar Bobby ook woonde, wat ook een enorm stenige straat was. Toen hadden we daar Buurvrouw Anita die flatfeestjes en groen initieerde en organiseerde.

De Prinses Margrietstraat heeft ter hoogte van onze woningen een brede stoep langs een hoge muur. Saai! Wat zou dat leuk zijn met stokrozen en andere planten, zei ik. Maar ja, het is de muur van het het huis van Tommy, dat moet Tommy toch ook goed vinden, en doen. We kunnen toch moeilijk zomaar een geveltuin aanleggen onder zijn muur, Maar het enthousiasme en fanatisme blonk alweer in onze ogen. Kalm aan, komt wel. zeiden we afremmend. Want we hebben die moestuintjes ook al. We moeten ook weer niet overdrijven. En Buurman Jeroen heeft net een baby en ik heb mijn situatie op het werk.

Maar toen zag hij ineens een Utrechts fondsje voor het vergroenen van de buurt. Kun je als buurtinitatief een voucher van 500 of 1000 euro krijgen voor een groen plannetje.

En toen begon de gemeente ineens de Prinses Margrietstraat open te breken. Alle straatstenen en de stoepen vernieuwd. Niemand snapt waarom, wat was het probleem, maar toen bedacht Buurman Jeroen dat ze misschien één rij tegels open konden laten voor een geveltuin. Hij is dan zo iemand die gaat smoezen met de aannemer en de wijkopzichter en nu ligt daar een strook van 40 cm. Er moet nog zand uit en goeie tuinaarde in, maar ik geloof dat Buurman Jeroen dat ook bij elkaar gesmoesd heeft, dat de gemeente dat doet. 

Maar iemand moest de Aanvraag doen en naar Buurman Tommy. Ik doe het niet, zei ik, want ik heb geen puf. Ik ook niet, zei Buurman Jeroen. Maar toen ging hij toch. Buurman Tommy vond het best, rapporteerde Buurman Jeroen, en Tommy dacht aan beukenhaagjes. Beukenhaagjes? Ik ben meteen overprikkeld. We doen toch niet al die moeite voor saaie beukenhaagjes? Nee, stokrozen! Kamperfoelie! Bloei! Kleur! Geur! Dus ik googelen naar voorbeelden en plannen voor geveltuintjes.

Geen opmerkingen: