zondag 22 oktober 2017

Punjabi-vrouwen

Ik heb het boek al eerder genoemd, maar nu heb ik het uit. Ik kocht het op Frankfurt Hauptbahnhof: Erotic Stories for Punjabi Widows door Balli Kaur Jaswal. Het is een ontzettend leuk en intreigerend boek. Ik kan het zeer aanbevelen. als je het wilt kopen moet je het waarschijnlijk ergens online bestellen. Eigenlijk is het best zware materie, maar ze heeft het heel luchtig en geestig opgeschreven. Zij mag wel naar Nederland vertaald worden, ook al hebben wij geloof ik niet zo’n enorme Sikh-gemeenschap in Nederland, maar dat weet ik niet eens zeker. 

Hoofdpersoon is Nikki, een meisje/jonge vrouw uit de nogal gesloten Sikh-gemeenschap in Londen. Zij is een tweede generatie-kind, gesjeesd rechtenstudente, woont op kamers, werkt in een kroeg. Tamelijk los van haar roots. Haar zusje is traditioneler en wil een gearrangeerd huwelijk aangaan en vraagt haar een annonce op te hangen in een Londense Sikh-tempel. Daar hangt ook een briefje waarin een docente wordt gevraagd voor een cursus creatief schrijven aan Sikh-vrouwen.

O ik kan het niey allemaal gaan navertellen. Het is ontzettend complex en geestig. Er komen allemaal weduwen naar de cursus die niet eens kunnen schrijven. Maar verhalen vertellen kunnen ze wel. En ze beginnen elkaar erotische verhalen te vertellen. Een van hen schrijft de verhalen op en dan gaan ze met elkaar bespreken of het goed geschreven is. Dan spelen er de liefdesperikelem van de al dan niet moderne jonge meiden. En van andere vrouwspersonen. Er was een zelfmoord van een uitgehuwelijkte jonge vrouw die geen zelfmoord was. Er is een leuke jongen die getrouwd (geweest) blijkt te zijn. Ik geniet met volle teugen van dit boek. Is dit nu literatuur of een romantisch niemandalletje?

Het is de derde roman van deze Balli Kaur Jaswal. Met haar eerste roman Inheritance won ze in 2014 de Sydney Morning Herald’s Best Young Australian Novelist Award, en haar tweede boek Sugarbread, was finalist bij ene Epigram Books Fiction Prize. Deze derde roman is al verkocht naar Frankfrijk, Spanje, Italie, Israel, Polen, Duitsland, Zweden, Griekenland, China and Estland. 

Geen opmerkingen: