vrijdag 20 oktober 2017

Grensoverschrijdend gedrag

Na het werk ga ik naar Maassluis, een potje eigen gekweekte paksoi koken voor Schoonmama. Ik vertrek om 15 uur, want dan is het nog niet zo erg met het verkeer, denk ik, maar dat is niet waar. Ik arriveer om 16.45u. We kwekken gezellig, en ik ga koken, en we gaan eten. Allemaal bijzonder fijn en genoeglijk. Het is weekend. Het werk is even voorbij. Denk ik.

Pas na het 8 uur-Journaal kijk ik weer op mijn telefoon. Ik heb al 5 uur niet op mijn telefoon gekeken, wat voor mij best een verdienste is. Denk ik. Maar toch had ik eerder moeten kijken want er brandt al 3 uur een brandje. Alle kranten hebben inmiddels geschreven over grensoverschrijdend gedrag van een redacteur. En GeenStijl.nl heeft onthuld om wie het gaat en die persoon is een blogger bij ons. Het is allemaal onverkwikkelijk en onze nieuwsredacteur van dienst weet niet wat hij moet en zal. Hij appte en belde mij al drie uur en ik had de telefoon uit.

'Ik zit bij Schoonmama kopjes thee te drinken. Kan nu niet. We willen toch niet een persoon aan de schandpaal nagelen als we niet weten wat er aan de hand is, louter en alleen omdat de kranten dat schrijven? Is dit een onderwerp voor ons? Dacht het niet.' Maar dat argument klopt niet meer. Omdat het in alle kranten staat moeten we er ineens wel wat mee.  Niet wat er gebeurd is en wat hij gedaan heeft, maar toch.

Ik zoek zijn telefoonnummer en bel en app de man in kwestie. Geen antwoord. Wat een drama. Op non-actief gesteld wegens grensoverschrijdend gedrag. Omdat het in de krant kwam.

Discussies in de auto terug naar huis. Dat we allebei die stukken over #MeToo nog niet gelezen hebben. Dat we het niet willen weten. Dat we het zelf niet meegemaakt hebben. Dat ik zo het gevoel heb dat er zo met het morele vingertje gewezen wordt. Dat seksualiteit zo complex is. Dat macht erotiseert. Dat vrouwen soms ook slechte mannen willen.  Dat vrouwen soms niet van zich afbijten. Als die redacteur 's nachts grensoverschrijdende sms-jes stuurde, waarom gaf de ontvangster geen duidelijke signaal? Dat mannen die je naar stagiaires ziet hunkeren niet altijd machtswellustelingen zijn, maar ook een beetje zielig. Pathetic. Wat een raar gesprek. Natuurlijk is seksueel grensoverschrijdend gedrag fout. Maar waar gaat het over?

Je bent zo weer uren verder. Vrijdagavond vult zich ineens met lezen over alle onthullingen sinds de #MeToo-actie. Waarom vrouwen zwijgen over wie hen lastiggevallen danwel aangerand danwel verkracht heeft. Omdat niemand ze gelooft. Omdat niemand het wil weten. 

Geen opmerkingen: