woensdag 24 april 2019

Gorcum

Het is zo’n 14 maanden geleden dat ik te Gorcum was. Ik ging een jonge boekhandelaar interviewen die net een nieuwe boekwinkel begonnen was. We zouden die ochtend op het werk een ‘mededeling’ krijgen, en die mededeling werd uitgesteld vanwege mijn interview. Toen ik daarna terugkwam op het werk bleek de mededeling dat er uitstel van betaling was aangevraagd. Het voorstadium van het weken daarop volgende faillissement. 

Waarom ze me die ochtend nog naar Gorcum lieten rijden en dat interview doen? Ik heb het natuurlijk nooit meer uitgewerkt, het is dus ook nooit verschenen. Lullig ook voor die jongen. Het was koud en naar weer die dag. Zo herinner ik me Gorinchem. Koud en naar.

En dan nu. Het is stralend weer. Ik ga naar Gorcum voor het museum. Eerlijk gezegd wist ik niet eens dat er een museum was. Gorcum is over de A27 richting Breda/Antwerpen maar 36 minuten rijden. Het is een beeldschone knettergroene vestingstad. Een grote markt vol terrasjes. Ik loop langs de boekhandel en zie de jongen zitten. Er is geen een klant. Het museum is mooi en leuk en de tentoonstelling ook. Daarover later meer.

Daarna loop ik de prachtige weelderig groene vestingwal. Schitterend. Eindeloos. Waterrijk ook, want behalve de Merwede heb je ook de Linge die daar in de Merwede uitkomt.

Ze hebben daar te Gorinchem diverse dagarrangementjes waarbij je Woudrichem aan de overzijde van de Merwede aandoet én Slot Loevestein. Over het water. Lijkt me geweldig leuk. Ik weet niet veel meer van Zuid-Holland dan filevorming. Maar dít Zuid-Holland aan de Merwede is heel anders en geweldig! Ik kan wel met de e-fiets met de trein naar - zeg - Gouda en dan een heel nieuw rivierenland ontdekken.

In het Museum wordt een Polygoonfilmpje uit 1961 gedraaid waarbij koningin Juliana de brug over de Merwede opent, waardoor het oponthoud bij de veerpont voorbij is. Tegenwoordig is er oponthoud bij de brug. Was dit niet de brug die vorig jaar scheuren vertoonde?

Geen opmerkingen: