vrijdag 5 april 2019

IJl ijler ijlst

Bobby kan eindelijk ook mee op bezoek naar Heeg, dus staat er wat meer houtbewerking op het programma dan wanneer ik alleen ga. Hani501 heeft de afgelopen weken zelf een houten trap gebouwd en geplaatst. Dat is heel knap. Als zij over de ins en outs van de bovenfrees begint heb ik heel wat aanschouwelijke achtergrondinformatie nodig om te snappen hóe knap dat allemaal is.

Dan gaan we bij wijze van toeristisch uitstapje naar IJlst naar het nieuwe Museum en Werkplaats Houtstad IJlst. IJlst is een ministadje aan het watertje de Ee, een van de Friese Elfsteden, de stad van de voorheen de Nooitgedagt-schaatsen. En gereedschap en kinderspeelgoed. En daarvoor eeuwenlang van de houtindustrie. 

Een groep toegewijde vrijwilligers runt het museum: de informatie over de houtindustrie door de eeuwen heen, alle hout vanuit Duitsland werd over het water (Rijn, IJssel, hoe? Geeuw en Ee) aan- en afgevoerd. Er waren daar tientallen ambachtelijke houtbedrijven, vóór de industrialisatie. Daarna legden ze bijna allemaal het loodje... De vrijwilligers zijn fantastisch gemotiveerd.

Volgende keer als Bobby meekomt gaan we naar het stoomgemaal te Lemmer. Werelderfgoed.

Geen opmerkingen: