woensdag 2 december 2020

'Begrip en respect'

 

 Vanavond hebben we weer een Zoom-avondje van het koor. We gaan 'Songs from the sea' van  Salinen zingen en dit 'Days of Beauty'  van Ola Gjeilo. Dat laatste heb ik nog nooit gezongen. Het is al maanden geleden dat we samen zongen. Die verboden zijn zo demotiverend.

Aanleiding voor de aanstaande Zoom-meeting: het corona-zangverbod is per 1 december 2020 veranderd in een 'dringend advies' om niet samen te zingen. Het kabinet blijft onverkort achter het advies van het OMT  staan om samen zingen te ontraden. (Als je dit over een paar jaar leest, dan denk je - hopelij - OMT? OMT? Outbreak Management Team?) 

Het zangverbod is niet opgenomen in de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 omdat er formeel-juridisch geen wettelijke grondslag voor is in de Wet publieke gezondheid. Dit legt nu de verantwoordelijkheid over besluitvorming rond repetities en uitvoeringen bij koren en dirigenten zelf. Dat maakt het er voor de sector niet eenvoudiger op. Koornetwerk Nederland roept zowel de thuisblijvende als de doorzingende koren, zangers en dirigenten opnieuw op om begrip en respect te tonen voor ieders standpunt en beslissing. Een ‘richtingenstrijd’ vol emoties en grote woorden is het laatste waar we op zitten te wachten. 

Helaas is maar de helft van de koorleden aanwezig en van de dertien willen er - naast de dirigente - maar drie live zingen, dus gaat het niet door. Tot slot zullen we nog even Zoom-zingen maar dan crasht geloof ik mijn computer. Einde oefening.





Geen opmerkingen: