dinsdag 29 december 2020

Snelwegruis

Ik ga wandelen in Amelisweerd. Dit natuurgebied ten oosten van Utrecht staat hier weer erg op de kaart omdat de A27 verder verbreed gaat worden en dat gaat zo’n 800 bomen kosten. En 1,5 miljard euro. De nieuwe Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma is ook tegen, maar helaas, de gemeente gaat er niet over. De provincie trouwens ook niet. Rijkswaterstaat gaat erover, en minister Cora van Nieuwenhuizen. 

Wat een waanzin, die al zo brede snelwegen nóg breder maken. Je zou toch denken dat de miljarden momenteel wel nuttiger besteed kunnen worden. Er zijn al alternatieven bedacht: een extra rijbaan creëren  door de bestaande rijbanen wat smaller te maken en de maximum snelheid wat te verlagen. Maar nee, denk Cora. Misschien heeft Cora familie in de wegenbouw?

Amelisweerd is visueel zó romantisch, maar geluidstechnisch is het een ramp. Ingeklemd tussen de A12, de A27 en de A28 hoor je er uit alle windstreken snelwegruis. Zeker in de winter. Ook een nadeel van Amelisweerd is dat je nooit lekker kunt dóórlopen. Je stuit steeds op de buitenranden van het gebied en dan moet je weer een nieuw doel verzinnen.





Geen opmerkingen: