zaterdag 12 december 2020

Sessies

Gelezen: De sessies van Carla de Jong. Ik heb nog nooit iets van haar gelezen, het schijnt een vervolgd te zijn op haar debuut De retraite, maar je kunt het ook los lezen. En omdat ik wel eens op retraite ga, dacht ik kom! Mijn retraites zijn zwijgretraites in een klooster met alleen wat sessies psalmgezang voor monniken/nonnen. De retraites in dit boek zijn voor de hoegere sociale klasse. Het gaat om dure sessies (€  10.000 voor een week) in een villa onder leiding van een goeroe. Afbreken en weer opbouwen. Gebaseerd op haar eigen ervaringen in een internationale retraite. 

Vier 'vrienden' (drie vrouwen en een man) hebben elkaar een aantal jaren geleden ontmoet tijdens een vind-jezelf-retraite in Friesland, die geleid werd door een Britse goeroeachtige coach, Catherine. Na de retraite hebben ze zich van Catherine afgekeerd. Ze verwijten haar de dood van het vijfde groepslid. Daar ging het eerste boek over.

Dit boek speelt vijf jaar later. De vier overgebleven groepsleden komen weer bij elkaar. Een reünie. Hun trauma’s blijken verre van verdwenen. De man  lijdt aan een ernstige depressie. Zijn Poolse vrouw trekt zijn depressie niet meer. Een andere vrouw van zestig, ziekenhuisdirecteur, is door haar man verlate voor een jongere vrouw en zij wil eigenlijk wel een nieuwe man. Een Zuid-Afrikaanse psychologe (wit, met een zwarte echtgenoot. Zij zijn naar Nederland verhuisd vanwege de afwijzing van hun relatie door haar familie) houdt alles en iedereen af en wordt nooit vertrouwelijk. Twee van de vier besluiten de hulp van Catherine weer in te roepen. De komst van de voormalige coach leidt tot een machtsstrijd die hoog oplaait. Hu! 

Geen opmerkingen: