maandag 28 december 2020

'Hallo ik ben Jip'

Omdat we met z'n allen niet naar het museum kunnen surf ik wat hongerig naar kunst rond, op zoek naar een ingang voor een stukje. Doen musea eigenlijk nog online tentoonstellingen, zoals eerder dit jaar? Of zijn ze daarmee gestopt toen de deuren weer open mochten?

Ik stuit op de site Thuismuseum.nl, waar een opgewekte vlogster Jip ('Hallo, ik ben Jip') musea bezoekt en daar opgewekte verhaaltjes over vertelt. Een modernere jongere manier dan Zwaze en ik doen met Museumkijker.nl. Het is Jips business dat zij voor musea (en andere culurele instellingen) vlogt om jonger publiek geïnteresseerd te maken. Ik geloof niet dat zij zichzelf filmt of dat zij een cameraman/vrouw bij zich heeft, maar ik weet het niet zeker. Waanzinnig veel volgers heeft zij nog niet, maar zo’n filmpje is toch dynamischer dan een advertentie. Ik snap wel dat musea haar daarvoor betalen. 

Het is best een beetje confronterend. Ik zie Zwaze en mij al met onze smartphones op een selfiestick aan de mensen vertellen wat we zien. Nee, wij gaan natuurlijk eerst alle documentatie bestuderen en dan uren zwoegen op een stukkie.

Ik kijk ook wat afleveringen van de tv-programmareeks Nu te zien, van AvroTros, waarbij museumdirecteuren musea van collega's bezoeken en een presentatie houden over die tentoonstelling. De reeks is net afgelopen, maar wel terug te kijken. Dat is informatiever en strak geregisseerd. Gevestigder. De vlogster is misschien minder feitelijk, maar wel spontaner en aanstekelijker.




Geen opmerkingen: