woensdag 16 december 2020

Liefde liefde

Gelezen: Liefde liefde van Fleur Bourgonje. Gekozen van de tafel met nieuwe boeken van de bibliotheek op de Neude. Nu is de bibliotheek weer dicht. Je mag online reserveren en die reserveringen ophalen bij de deur. Heel jammer. Ik houd van dat snuffelen. Dat kan niet goed online.

Van Fleur Bourgonje heb ik niet veel gelezen, misschien ooit één boek, maar ze was voor mij wel altijd de naam van een goed auteur. Veel reizen in Zuid-Amerika, zo uit het blote hoofd. Toen ze begon werd ze uitgegeven bij uitgeverij Meulenhoff, daarna bij Atlas, toen bij De Geus en nu dus bij een mij onbekende uitgeverij Nachtwind. Mooi uitgegeven. 

Hoe oud zou ze inmiddels zijn, hoe zou het haar vergaan zijn? Ze is van 1946, dan is ze nu zo om de 74 jaar. Er zijn maar weinig foto’s van haar beschikbaar en zeker geen recente. Blijkbaar wil ze niet als ‘oude’ schrijfster te boek. Op de site van deze uitgeverij staat ook een jonge foto. Knappe vrouw. 

Dit Liefde liefde vertelt het verhaal van vijf mensen op een strand op een eiland op de Zuidpunt van Chili. Aan de oceaan, waar het qua zee weer en wind heel erg kan spoken met stormen en onverwachte stromingen. De eilandbewoners zijn er zelf vertrokken. Vijf loners in verlaten strandhuisjes die gedacht hadden daar alleen te zullen zijn en nu brengen ze er een paar dagen samen door. Ze hebben allemaal een heftig verleden en dat is in hun bewustzijn erg aanwezig. Veelal een verloren geliefde. En niet allemaal even mooi gedrag van hun eigen kant. 

De archeologe-op-leeftijd Maria die hier voor de tweede keer is had een brandende passie voor een geoloog die ze daar op dat strand genoten. Op een nacht ging hij zwemmen maar hij kwam niet terug. Wekenlang zoeken door een duiker leverde niets op. Thuis had hij een echtgenote die geen idee had waar hij naar toe was en dat hij een minnares had. Die nog steeds op hem wacht, omdat hij gezegd had dat hij een tijdje op reis ging om zichzelf te vinden. En er is de Australiër Rick die altijd naar edelstenen heeft gezocht en af en toe daar in the middle of nowhere een soort relatie had met een prostituée. De laatste werd zwanger en die heeft hij weggestuurd. Een jonge vrouw Aline wil per se hulpverlenen aan vluchtelingen en heeft haar moeder en geliefde daarvoor achtergelaten. Onderweg is ze heel impulsief ergens anders heen gereisd met een rijke knappe man mee. Carlos heeft een revolutionaire beweging geleid, met alle wreedheden die daarbij horen, en zijn geliefde is door zijn tegenstanders ontvoerd en gemarteld. Je leest elk hoofdstuk vanuit het perspectief van een persoon, wat er door hem/haar heen gaat en wat hij/zij over de anderen denkt. 

Het is een extreem gegeven, maar als ik me voorstel dat ze zelf veel gereisd heeft wellicht uit haar leven gegrepen. Mooi boek. 


Geen opmerkingen: