donderdag 22 april 2021

Nieuwe Ooster

‘n Práchtige begraafplaats, de Nieuwe Ooster, in Amsterdam-Oost, aan de Middenweg. Zorgvlied (aan de Amstel) is misschien nog beroemder, maar deze begraafplaats is ook zeer karakteristiek en veelzijdig. En met beroemde mensen. We passeren het graf van voormalig burgemeester Eberhard van der Laan, schilderes Thérèse Schwarze, cabaretier Jos Brink, heilsoldate Majoor Bosshardt. En vele vele grote protserige grafmonumenten van zigeuners. Roma. Met hun portretten in het marmer gegraveerd, evenals hun Mercedes. 

Afscheid van Ann. Liefdevol en mooi herdacht door haar zoon en schoondochter, haar echtgenoot, en haar dochter en twee vriendinnen. Dertig mensen mogen er maar, want voor meer is het zaaltje te klein binnen de Corona-regels. Na afloop zitten we allemaal twee aan twee (stel bij stel) aan kleine tafeltjes. Bobby’s ex is er ook. Verrassing. Zij is altijd contact blijven houden met Ann.

Daarna lopen we met de familie naar het graf van de  man van Suus, de dochter van Neef en Ann. Die is vorige maand gestorven, ook aan kanker. Ze hebben op het graf een boompje gezet en nu nog rozen. Suus woont aan de Middenweg en gaat elke ochtend naar het graf. De begraafplaats als je tweede thuis. 

Geen opmerkingen: