vrijdag 26 juli 2013

Voor de regen

Heb een film gevonden uit/over Macedonië: Before the Rain. Debuterend regisseur Milcho Manchevksi laat in drie verhalen zien, dat ook dit voormalige stukje Joegoslavië veel verborgen spanningen herbergt. Hij vertelt zijn verhaal in mooie beelden en gebruikt het begrip 'tijd' om onze kijk op de gebeurtenissen effectief te manipuleren. Deze versie is niet ondertiteld, maar dat is de vakantie straks ook niet. De beelden zijn prachtig.

 Even zoeken en ik heb wat meer informatie: Deze film is een oorlogsdrama. In het eerste deel 'Words' wordt de jonge monnik Kiril, die een gelofte van stilte heeft afgelegd, geconfronteerd met een voortvluchtig Albanees meisje Zamira. Een wraakzuchtige bende valt het klooster binnen op zoek naar haar.

Het tweede deel 'Faces' verplaatst de kijker naar Londen waar een fotoredactrice Anne dagelijks beelden onder ogen krijgt. Zelf wordt ze heen en weer geslingerd tussen haar echtgenoot en haar geliefde, de Macedonische fotograaf Aleksander. Ze weigert echter met Aleksander naar Macedonië te gaan. Het geweld blijkt echter ook in Londen dichtbij. In het derde deel 'Pictures' is Aleksander terug in Macedonië, waar hij geconfronteerd wordt met de etnisch religieuze strijd die zijn geboortedorp verscheurt. Als hij Zamira probeert te redden, zijn de gevolgen fataal.

De trailer:



De hele film:


Geen opmerkingen: