zondag 21 juli 2013

Digilezen

Omdat ik zo ontzettend zonnig is en we vanmiddag gaan varen blijf ik ik in de ochtend maar onder de parasol op het balkon. Ik heb ineens norm zin in digilezen. Eerst neem ik een abonnement op NRC Reader, dan krijg je voor € 5,99 een maand lang elke dag vijf mooie artikelen uit NRC op je iPad. Ik neem uit mijn ooghoek in een bevestigingsmail wel waar dat ik nu een eeuwigdurend abonnement heb, tenzij ik dat ergens in die app opzeg, dus laat ik dat eerst maar doen. Een kleine zondagochtendergernis omdat dat niet vanzelf en gemakkelijk gaat. Maar het is wel een leuk cadeautje. De pagina's zijn mooi opgemaakt en lezen lekker. Kijken of ik er gebruik van ga maken.

Daarna ga ik naar mijn mapje kinderboekenapps, want ik kan enorm genieten van mooie plaatjes op de iPad. Eerst koop ik voor 1,79 'Het kleine Rijksmuseum', ik was altijd al benieuwd wat er in dat boekje zat. €1,79 is nauwelijks een drempel om een digiboek te kopen. De meeste andere boeken in die app zijn 3,99, dat is toch weer meer dan 8 gulden, reken ik nog vaak even om. Dit 'Het Kleine Rijksmuseum' is een grote verzameling details uit schilderijen. Heel erg leuk om te bekijken. Toen ik na de heropening in het Rijksmuseum was heb ik toch vooral het gebouw en de ambience lopen bewonderen. Meer dan de schilderijen. En op veel van die schilderijen is zo ontzettend veel te zien. Deze blik op zomaar details is heel verrassend. Gebiologeerd bekijk ik plaatje na plaatje. Wat ik wel mis is een afbeelding van het héle schilderij, voor de kennis, het inzicht en en het overzicht, maar misschien is dat ook maar een conditionering.

Tenslotte lees ik 'Voordat jij er was' van Daan Remmerts de Vries en Philip Hopman. Het is een plaatjesboek en luisterboek. Je kan niet lezen, je móet luisteren. Ik had het een halfjaar geleden al gekocht, maar toen ergerde het me wild dat dat ik niet kon lezen en móest luisteren. Lezen is iets voor in stilte en dan wil je niet geluid opgedrongen krijgen. Dat dat nergens had gestaan. Nu vind ik het leuk.




Geen opmerkingen: