maandag 2 juli 2012

Grimani Brevier

Vandaag ben ik bij een hele bijzondere bijeenkomst. De Koninklijke Bibliotheek (KB) te Den Haag krijgt het Grimani Brevier cadeau van de stad Venetië. Dit Grimani Brevier is een facsimile-heruitgave van een van de bijzonderste renaissance-handschriften uit de Lage Landen. Het kost 22.000 euro en geen instituut kan zich dat nog veroorloven. Het is heel bijzonder dat de KB het kríjgt. 

Aangezien ik nogal dol ben op geïllustreerde middeleeuwse getijdenboeken besluit ik op het laatste moment er naar toe te gaan. Hani501 gaat mee, helemaal uit Woudsend.  We maken daar een paar uren mee met een bont gezelschap van Middeleeuwse handschriftendeskundigen en Italiaanse hoogwaardigheidsbekleders.

Het Het Grimani Brevier telt 835 vellen (1760 bladzijden), is gebonden in purperen fluweel, gedecoreerd met fijn kunstsmeedwerk, waaronder verguld bronzen medaillons met portretten van de doge Antonio Grimani en de kardinaal Domenico. Het bevat 120 paginagrote miniaturen en schitterend gedecoreerde kapitalen. Elk van de 1760 bladzijden heeft versieringen meegekregen. Naast Bijbelse afbeeldingen tonen de miniaturen een indrukwekkende hoeveelheid scènes uit het dagelijks leven van rond 1500. Door het hele werk heen is op sobere en elegante wijze gebruik gemaakt van goud. Het oorspronkelijke handschrift ligt in een museum te Venetie en niemand mag het zien.

We luisteren twee uur toespraken aan voor het boek uit het glazen kistje komt. Maar dan, die opwinding! Iedereen wil het zien. Prachtig is het. 

De oplage bestaat uit 750 exemplaren wereldwijd. Ik probeer een gesprek aan te knopen met de Italiaanse uitgever (Salerno Editrice). Een paar beroemde bibliotheken in de wereld krijgen er een. De KB is daar een van. Maar de uitgever spreek t geen woord over de grens.

Geen opmerkingen: