donderdag 12 juli 2012

Naar de dokter

De doktersassistent (een knaap met ringbaardje) kan mij niet in zijn afsprakenschema vinden. Maar ik heb een half uur geleden met u gebeld, zeg ik. Na enig zoeken blijk ik scheef in zijn spreadsheet te staan. De nieuwe dokter is een jonge vrouw. Ze is nog niet antroposofisch, zegt ze, maar wel in opleiding. Als arts, vraag ik voor de zekerheid, of voor uw antroposofisch specialisme? Dat laatste.

Nee, bevestigt ze, aan oorpijn kun je niet veel meer doen dan wachten tot het over is. Oorzaak is meestal oorsmeer. Dan kunnen oordruppels wel eens helpen. Maar soms ook niet. En anders onder de douche je oor lekker uitspoelen. Met water. Ze zal wel even kijken. Nee, ze ziet niet veel oorsmeer.  Dus ik hoef geen oordruppels.

Nu ik er toch ben heb ik ook nog een vraag over een pijn aan mijn armen. Heb ik weer een RSI-achtige? Nee, dit is een tennisarm, constateert ze.  Ook dat gaat vanzelf weer over. Maar kan wel duren. 'U kunt ook naar een fysiotherapeut gaan, dan gaat het er misschien wat sneller uit. Maar misschien ook niet.' 'Hoe komt men aan een tennisarm', vraag ik, 'als men niet tennist?' 'Tsja', zegt ze, 'kan van alles zijn'. Zo word je toch niets wijzer.

Ter afronding van het bezoek zegt ze dat de assistent maar even naar mijn oor moet kijken. Dat was het. Ze geeft me een hand. 'Ernaar kijken?' vraag ik, want dat klinkt me een beetje vaag. 'Weet hij dan wat hij moet doen?' 'Ja', zegt ze.

'Ernaar kijken?' reageert hij echter 'n beetje onzeker, 'wat moet ik dan doen?' 'Mijn oor uitspoelen ofzo denk ik', zeg ik. 'Jij zou dat weten, zegt de dokter.' Hij loopt voor nadere uitleg naar de tweede dokter. Ik zeg nog: 'Ik was bij de andere dokter', maar hij luistert niet. Na een tijdje komt hij terug: 'De dokter is bezig'. 'Nee', zeg ik, 'niet de dokter waar ik net was. Die heeft na mij nog geen nieuwe patiënt.'

Zij is nog vrij en hij heeft inderdaad geen idee. Dus gaat de nieuwe dokter mijn oor maar uitspoelen met een watertje uit een dun slangetje. Zij denkt dat zij hem al doende instrueert, maar hij kíjkt niet eens. Twee keer spoelen doet ze, maar het levert niets op. 'Er komt weinig uit', zegt ze. 'Het is inderdaad beetje geïrriteerd. Neem dan toch maar oordruppels. Zúre. Als het  volgende week nog pijn doet komt u maar terug.'

Geen opmerkingen: