zaterdag 1 november 2014

Whiskey club


We hebben weer Whiskey-club, en wel bij Harry en Tineke te Jutphaas. Jutphaas ligt in/bij Nieuwegein, het is zeg maar opgeslokt door Nieuwegein. Ze wonen in een groot statig herenhuis aan het Merwedekanaal. Het huis staat boordevol boeken. De club is een traditie van vier oud-medewerkers (m) van de linkse boekhandel De Rooie Rat, die daar werkten in hun studententijd en indertijd altijd samen naar Frankfurt gingen. Het is Bobby's verleden. Verzamelwoede hebben ze gemeen, onder andere van boeken en van flessen spiritualiën. De vrouwen mogen ook mee.

It is what it is en dat is bijzonder genoeglijk. De eerste keren dat ik erbij was dacht ik: wat een rare snuiters, maar ik vind het elke keer leuker. Zelf zei ik aan het eind: kunnen we dit niet váker doen, Whiskey Club? Dat is mooi: clubjes. 

Ik ken dat zelf eigenlijk niet. Een keer heb ik een reünie gedaan van mijn tijd bij vrouwenboekhandel Xantippe, waar ik in mijn jaren 80 werkte. Het waren aardige mensen daar, maar ze was zo unverfroren lesbisch-feministisch-separatistisch van ideologie. Dat deelde ik niet. Ik ben meer van de verjaardagsfeestjes, dat je elk jaar een avond doorbrengt met iemands vriendinnen en familie. Helaas vieren mijn vriendinnen hun verjaardagen mij niet vaak genoeg. 

Ik ben met Bus 74 naar Jutphaas, die van Zeist naar Vianen heen en weer blijkt te rijden. De laatste bus terug stopt om 01 uur op het Neude, alwaar het de hoogste tijd is voor een hele grote patat. En zo zwalk ik een beetje aangeschoten door de nacht naar huis. Net als vroeger. Het is niet verstandig en niet gezond, maar wel lekker.

Geen opmerkingen: